Saját KB bal
Saját KB jobb

Gyógynövények otthoni alkalmazása kutyáknál

„Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette a Földön.” – írta Paracelsus, XVI. századi svájci orvos és tudós, az orvoslás négy alappillérének kidolgozója.

Bár a mai világban ez talán túlzásnak tűnhet, tény, hogy a gyógynövények és hatóanyagaik a legtöbb ma is alkalmazott gyógyszer alapjai. Miért ne fordulhatnánk hát hozzájuk, mint természetes segítséghez?

Két fontos megjegyzés: minden gyógynövény hatóanyagot tartalmaz, ezért alkalmazásuk csak az előírásoknak megfelelően javasolt. Mindig állatorvossal együttműködve, gyógyszertári minőségű alapanyagokkal dolgozzunk.

Mire jók a gyógynövények?

A szőrzet, a bőr, az emésztés, a máj, stb. és a szervezet egészének egészségét is támogathatjuk gyógynövények etetésével. A szárított, felaprított gyógynövény keveréket érdemes az eledelbe, esetleg valamilyen ínycsiklandó pasztába keverni. Így a legtöbb kutya számára nem okoz gondot az elfogyasztása. Különösen, hogy nem hatalmas mennyiségekről beszélünk.

Hogyan adagoljuk, meddig alkalmazzuk?

Érdemes először egy kis mennyiséget adni, mivel a gyógynövények allergiás reakciót váltatnak ki. Ilyen esetben azonnal hagyjuk abba a készítmény etetését és forduljunk állatorvoshoz!

A gyógynövények hatása körülbelü két hét alatt érzékelhető. Ennyi idő kell ugyanis a bőr és a szőr megújulásához. Akik etetnek természetes táplálék kiegészítőket, azok tudják, hogy érdemes legalább 2-3 hetet adni nekik, és használatuk kúraszerűen javasolt. Gyógynövények esetében három hét használat után tartsunk egy hét szünetet, majd adjuk újra három hétig. Ha az útmutató másképp nem rendeli.

A napi adag függhet a gyógynövények típusától, a fennálló problémától is. Ha az állatorvos vagy a készítmény előírása másképp nem rendeli, egy evőkanál / 10 ttkg adag etethető a keverékekből. Egyetlen gyógynövény esetén az adag jóval kisebb, viszont itt pontosan mérhető az adagolás. Ebben fitoterapeuta állatorvos fog tudni segíteni.

A gyógynövény-keverékekhez a hozzávalókat beszerezhetjük patikában vagy herbáriában/fitotékában is. Fogyasztásra mindig csak gyógyszertári minőségű gyógynövény készítményt vásároljunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.citatum.hu/szerzo/Paracelsus; https://hu.wikipedia.org/wiki/Paracelsus; Marton Zsófia, Dr. Szilágyi Máté: Gyógynövények kutyáknak; https://moderndogmagazine.com/gallery/herbs-are-good-dogs; Kép: https://www.pexels.com/photo/dog-on-grass-257577/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...