Mik a szezonális zöldségek májusban?
A környezet, az egészségünk és az erőforrások védelme érdekében fontos, hogy lehetőség szerint szezonális élelmiszereket fogyasszunk. Ez különösen igaz a zöldség- és gyümölcsfélékre. Hiszen az egészséges táplálkozás szempontjából fontos, hogy ezekből minél többett és jobb minőségűt fogyasszunk, ugyanakkor, nem mindegy, hogy ezzel a fogyasztással milyen terhet rovunk a bolygónkra.
Mi az a szezonális élelmiszer?
A szezonális élelmiszer kifejezés olyan zöldségekre, gyümölcsökre, gombákra utal, melyek az adott területben az adott időszakban (szezonban) megteremnek. Akinek van kiskertje, vagy emlékszik még a globális áruházak megjelenése előtti időkre, az tudja, hogy az eper például tavasszal melegházban, május-júniusban pedig szabadföldön terem meg itthon. Ez az eperszezon. A snidling, az újhagyma, a hónapos retek tavaszi csodák, míg a sárgabarack például júliusban terem.
Ez azt jelenti, hogy ezekben az időszakokban szerezhetjük be őket e legfrissebben, hazai termelőktől, minimális szállítást követően.
A szezonális zöldségek termesztése kevesebb energiát és vegyszert igényel, illetve, mivel itt teremnek az országon belül, akár egészen frissen is megvásárolhatjuk (leszedhetjük) őket. Ezért érettebben kerülnek leszedésre, ízletesebbek és több bennük a tápanyag.
Mi a baj az egzotikus zöldségekkel, gyümölcsökkel?
Szicíliában például nyáron szezonális a narancs és a pisztácia, de nálunk ezek az élelmiszerek nem teremnek meg, így távoli helyekről kell beszállítani őket. Ezt kamionnal, repülővel, hajókkal teszik meg, ezért a zöldségek és gyümölcsök ökológiai lábnyoma megnő. Arról nem is beszélve, hogy sok helyen nem olyan szigorúak a vegyszerhasználatra, a környezetvédelemre, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó szabályok mint hazánkban vagy az EU-ban.
Egy egzotikus ültetvényen gombaölő, baktériumölő és féregölő szerekkel permeteznek, akár heti gyakorisággal. A termést általában éretlenül szedik le és érésgyorsító szerrel kezelik, hogy a boltok polcaira érve érje el a legjobb formáját.
Milyen zöldségek és gyümölcsök teremnek májusban?
Májusban a természet igazi antioxidáns és energiabombával kényeztet minket, szezonális számos zöld leveles zöldség. Például a kelfélék közül a brokkoli, a mángold, a kínai kel, a pak choi, a kelkáposzta, a salátafélék közül pedig a mizuna, a madársaláta, a rukkola, a fejessaláta is betakarítható. Ez utóbbiakat frissen, termelőtől érdemes beszerezni, hogy az igazi zsenge, édes-friss ízélményt megtapasztalhassuk.
Léteznek termelői zöldségkosár kezdeményezések, melyekhez csatlakozva hetente egy nagy kosár szezonális zöldséghez juthatunk.
A gyümölcsök közül a cseresznye és az eper szezonja kezdődik, de berobban a hazai spárga, a spenót, a sóska és a zsenge zöldborsó is. Ne feledkezzünk meg a retekről és az újhagymáról, melyekkel egy egyszerű vajaskenyeret is ínyencfogássá változtathatunk.
Kutyák szempontjából a májusi ínyencségek közül a brokkoli, a cukkíni és a friss, zsenge sárgarépa valódi vitaminbombák. Érdemes kiegészíteni velük a kutyák nasiját vagy ételét, mivel ezek a friss zöldségek tele vannak antioxidánssal és nyomelemekkel, amelyek hozzájárulnak az eégszséges immunrendszer működéséhez. Ha érett hazai eperhez jutunk, pár szemet megoszthatunk kedvencünkkel is.