Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya vagy kert, ez itt a kérdés!

A kutya vagy a kert? Kevés nagyobb dilemma van egy kertszerető ember életében. Valahol ugyanis kompromisszumot kell kötni. Ez lehet az, hogy a kutyát elzárjuk, vagy nem engedjük a kert bizonyos részeibe – vagy ennek a szöges ellentéte, elengedjük, hogy nekünk valaha ápolt, rendezett kertünk lesz. Egyik sem ideális megoldás.

Kevés szomorúbb dolog van, mint amikor egy kutyát elzárnak, hogy ne okozhasson kárt a kertben. Ugyanakkor érthető is, hogy nem szeretnénk, ha kárt tenne a kutya a fáradságos munkával kialakított kertben. Alábbi tanácsaink, reméljük, segítenek, hogy feloldjuk ezt az ellentétet, és négylábú barátainkkal együtt élvezhessük a szép kert nyújtotta örömöket.

Gyep, pázsit

Legyünk őszinték, a kutyák általában nem tesznek jót a pázsitnak. Pedig mennyire élvezik, ha szaladgálhatnak, hempereghetnek rajta. A kutyák játszanak, kaparnak és rohangálnak, ami itt-ott a gyep „meghibásodásához” vezet. Érdemes lehet ezeket az apróbb foltokat még időben kijavítani, így megőrizhető az egységes zöldfelület. Ehhez előbb távolítsuk el a maradványokat a területről (kitépett fűcsomók, göröngyök). Majd egy jó marék fűmagot keverjünk össze virágfölddel, és foltozzuk be vele a területet. Öntözzük meg kellően, és pár hét alatt észre sem fogjuk venni a hibát.

Ha kutyánk szeret ásni, érdemes lehet erre külön területet kijelölni a számára. Pozitív megerősítéssel és néhány néhanapján elrejtett izgalmas kinccsel rászoktathatjuk kedvencünket, hogy csak azon a bizonyos helyen ásson. Emellett figyeljünk arra, hogy kutyánk megfelelő stimulációt, mentális fárasztást kap – hiszen ha kellően le van fárasztva, akkor nem keres magának „tiltott” elfoglaltságot.

Kisdolog, nagydolog

A kutyák többsége maga is kijelöl egy helyet, ahol általában a dolgát végzi. Kialakíthatunk a kertben egy olyan területet, ahová szoktatjuk. Ehhez kezdetben kell egy kis elszántság, de később megtérül a befektetett energia. Fontos, hogy a kialakított kutya-wc-t rendszeresen takarítsuk. Egyrészt higiéniai szempontból, másrészt pedig azért, mert ha „megtelik”, kutyánk hamar új hely után néz majd.

Vegyes pázsit

Kutyabarát kertben jó alternatíva a vegyes vagy lóherepázsit. Bár ez nem a hagyományos, szépen nyírt angol gyep, számos előnye van. Elsőként például a biodiverzitás. Sokszor csúnyán nézünk az úgynevezett gyomnövényekre, melyek egy természetes zöldterületen felbukkannak. Pedig lehet, hogy érdemes lenne átgondolnunk, mit tekintünk szépnek. Egy természetes, rovaroknak és honos fajoknak életteret nyújtó zöldterületet, vagy egy mesterségesen, vegyszerekkel, öntözéssel és állandó fáradságos munkával karbantartott „steril” pázsitot? Környezetvédelmi szempontból egyértelmű, hogy melyik választás jobb.

A vegyes vagy lóhere pázsit ráadásul sokkal kutya-állóbb. Tavasszal szépen virágba is borul, sőt, négylevelű lóheréket is gyűjtögethetünk rajta. További előnye, hogy kevésbé sérülékeny a gyomokkal szemben, jobban bírja a szárazságot. Mivel nem kell gyomirtóval kezelni, évek alatt változatos élettér alakul ki a rovarok, giliszták és egyéb, a talaj és a bioszféra élőlényei számára. A vegyszermentesség pedig a mi és kutyáink egészsége szempontjából is előnyös.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindi’s Bucketlist; Kép: Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/pedigreed-dog-running-on-green-grass-3551484/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...