Saját KB bal
Saját KB jobb
A kép illusztráció.

TobyKeith, a világ legidősebb kutyája

Az, hogy meddig él egy kutya, sok tényezőtől függ. Szerepet játszanak olyan örökletes tényezők, mint a fajta, a méret és a genetikai hajlam bizonyos betegségek kialakulására. Másrészről az életmód, az egészséges táplálás és a mozgás is hozzájárulhat, hogy kedvenceink szép, hosszú életet élhessenek mellettünk. Átlagosan 8-15 év az, amire számíthatunk kutyánk társaságában, de talán mindannyian egyetértünk abban, hogy ezt a lehető legtovább és a legjobb minőségben szeretnénk kitolni. Ezért is örvendetes, amikor olyan kutyákról hallunk, mint TobyKeith, aki a Guinnes Rekordok Könyve szerint is hivatalosan a világ legidősebb kutyája.

Amikor az amerikai Gisela Shore örökbefogadta a kis csivavát, biztosan nem is álmodott róla, hogy 21 évesen és 93 naposan övé lesz a világ legidősebb kutyája cím. A gazdija szerint kedves, gyengéd kutyus, aki “igazi kis testőr”, két másik kutyussal él Green Acres-ben. A rekord hallatán Gisela örömét fejezte ki az elismerés kapcsán, de különösen azért, mert TobyKeith valóban hosszú élete egészségben telik. “Annyira szeretem őt. Ez a rekord elismeri, hogy valóban szerető, jó otthont tudok neki biztosítani. TobyKeith igazi áldás, szerencsés vagyok, hogy még mindig velem van.”

Talán ennél jobban nem is lehet kifejezni azt az érzést, amelyre mindannyian vágyunk, ha kutyáink idős korára gondolunk.

Általában a kistestű kutyusok várható élettartam a leghosszabb, a csivavák körében nem ritka a 16 év feletti életkor. Ugyanakkor a 20 év feletti kor, amely emberi években bőven a 100 feletti életkornak felel meg, ritkaságszámba megy még a csivavák körében is. Az eddigi Guinness adatok alapján a valaha élt legidősebb kutya a Bluey, egy ausztrál juhászkutya volt, aki 1939-ben töltötte be 29. életévét.

Reméljük, hogy TobyKeith is hasonlóan hosszú kort él meg, egészségben, szerető gazdija és kutyatesói társaságában.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://dogexpress.in/guinness-world-records-announces-tobykeith-the-oldest-living-dog/; Kép: Photo by nishizuka: https://www.pexels.com/photo/chihuahua-lying-on-white-textile-191353/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...