Saját KB bal
Saját KB jobb

Tavaszi nagytakarítás zöld és kutyabarát módon

A zöld és a kutyabarát módszerek gyakran nem sokban különböznek. A kutyáink, mint a természet részei, általában csak profitálnak abból, ha zöldebb, kevésbé környezetszennyező megoldásokat használunk. Az erős kemikáliák, mű táplálékok, műszálas ruházat, erős szagú illatosítók mind olyan környezetkárosító dolgok, melyektől kutyánk biztosan szívesen megszabadulna. A nagytakarítás zöldebbé tételével is biztosan elégedett lesz.

Miért fontos, hogy zöld, környezetbarát módon takarítsunk kutyásként?

Először is, kutyáink érzékenyebbek a szagokra, és az erős illatú kemikáliák kellemetlenek lehetnek számukra. Másodszor, a vegyszerek gőze és visszamaradt maradványai a padlón, a bútorokon éppen a kutyánk mozgásterében marad meg legintenzívebben. A kutyák és a kisgyermekek sokkal inkább ki vannak téve ezek káros hatásainak, mint a felnőttek. Ezért fontos, hogy a lehető legkíméletesebb takarítószereket használjuk, amelyek nem okozhatnak allergiát, mérgezést, irritációt sem rövid, sem hosszú távon.

Portalanítás

A felnőttek napi 20 mg port is lenyelhetnek. A kutyák és a gyerekek ennél is többet, ami testtömeg arányosan ráadásul még jelentősebb. A porral nem az a baj, hogy por, hanem az, hogy a kemikáliákból és műanyagokból származó veszélyes anyagok halmozódnak fel benne. Ezért fontos, hogy rendszeresen töröljük a port nedves ronggyal és porszívózzunk szorgalmasan. Ez utóbbit kutyásként úgyis gyakran megtesszük. Nem szükséges azonban spray és mindenféle egyéb állagú vegyszer használata. Az antisztatikus kendő vagy nedves pamutkendő éppen elég. Egy alapos szellőztetés, és készen is vagyunk.

Felejtsük el az agresszív fertőtlenítést!

Az otthoni tisztaság és a kórházi higiénia között van különbség. Hacsak nem indokolt, nem érdemes az otthonunkban rendszeresen fertőtlenítő hatású szereket használni. A nyers hús és a fertőzésveszélyes anyagok természetesen kivételek, de otthon nem kell sterilitásra törekednünk. A fertőtlenítők túlzott használata antibiotikum-rezisztenciához vezethet. Ráadásul a fertőtlenítő hatású maró szerek mérgezik az elővilágot (a csatornán keresztül a vízbe jutva!), és irritálják az emberi és az állati légzőrendszert is.

Ne dőljünk be a zöldre festésnek!

Manapság a vállalatok a fogyasztók elvárásainak megfelelve igyekeznek egyre zöldebb színben feltüntetni termékeiket. Ezek azonban sokszor csak üres szlogenek! Például a 98%-ban természetes összetevők, a hatalmas újrafelhasznált anyagra utaló logó, a „vegán formula” kifejezések csak üres ígéretek. A tények makacs dolgok, és nem árt, ha egy cég bizonyítani is tudja a termékéről, hogy valóban fenntartható és/vagy etikus.

Keressük a termék csomagolásán a tényeket és az elismert minősítő szervezetek logóit. Vagy töltsünk le olyan alkalamzást, amellyel ellenőrizhetjük, hogy valóban fenntartható terméket vásárolunk-e. Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete például a Tudatos Vásárló Alkalmazással segít a döntésben.

Nemcsak a bolygónk, de a saját és kutyánk egészsége miatt is fontos, hogy a lehető legkevésbé káros megoldást válasszuk! Egy kevés szódabikarbóna, ecet vagy citromlé a legtöbb esetben éppen elég a nagytakarításhoz, de bioboltokban, csomagolásmentes boltokban is remek megoldásokat találhatunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete; Kép: Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...