Saját KB bal
Saját KB jobb

Kéksajt – Megeheti a kutyám?

Egy hangulatos vacsora, egy pohár bor, esetleg pár szeletke gyümölcs és némi kéksajt. Lehet francia Roquefort vagy angol Stilton, a kéksajt tipikusan az imádjuk vagy utáljuk kategória. Sokan már a szagát sem állhatják, kutyáink azonban igazi gourmand-ok, hiszen ami szagos, az jöhet nekik. De vajon jó ötlet megosztani a kéksajt falatkákat a kis Monsieur-vel?

A márványsajtként is ismert úgynevezett kékpenészes vagy kéksajtoknak számos változata van, mondhatjuk, ahány ország, annyi szokás. Annyi közös a legtöbb kéksajtban, hogy erőteljes, sós aromájuk van, melyet jellegzetes illat kísér, amelyet egyesek a kisbaba-illathoz, míg mások lábszaghoz hasonlítanak. Az illatot a sajt érése során keletkező Brevibacterium linens  nevű baktérium okozza.

A sajtok többsége alapvetően nem mérgező a kutyák számára, bár nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat. Illetve zsírtartalmuk és laktóztartalmuk miatt nem minden kutya legjobb barátai a sajtok.

A kékpenészes sajtokat azonban érdemes elkerülni. Bár nem feltétlenül mérgezőek, az érési eljárás során fontos szerepet játszó Pennicillium penészgomba fogyasztása veszélyes lehet a kutyák számára. Ez ugyanaz a gomba, amelyet a kenyéren vagy a gyümölcsökön is megfigyelhetünk, ha hagyjuk őket megpenészesedni. Mint minden penészes étellel, a kéksajttal is érdemes óvatosan bánni, ha kutyánkról van szó.

Bár nem valószínű, hogy kis mennyiségtől komoly baja lenne, de az érzékenyebb kutyák esetében emésztési problémák, hányás, hasmenés lehet a kéksajt fogyasztás következménye. Ha kutyánk esetleg allergiás a penészgombára, akkor mindenképpen tartsuk távol őt a kéksajtunktól!

Helyette esetleg egy pár kisebb falat szárazabb, nem penészes sajtot viszont nyugodtan adhatunk neki. Ilyenek például a trappista, az edami, a parmezán vagy a juh- és kecsketejből készült lágysajtok. Mivel a sajt sós és zsíros is, törekedjünk a mértékletességre, és kis, zöldborsószemnyi falatkákra korlátozzuk a fogyasztását!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://howtotrainthedog.com/can-dogs-eat-blue-cheese/; https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_cheese;  Kép: Photo by Ron Lach from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...