Saját KB bal
Saját KB jobb

Tavaszi vedlés okosan

A tavasz a megújulás időszaka, és ez kutyánk bundája esetében sincs másképp. Ilyekor az ember olyan bensőséges kapcsolatba kerül a porszívójával, amit csak egy brit romantikus költő érezhet át. Azonban nem kell, hogy a vedlés egy hatalmas szőrlavinában sodorjon el minket! Ma már a táplálkozástudomány és a kutyakozmetikai eszközök széles választékának köszönhetően viszonylag jól kezelhető a tavaszi vedlés, így ha időben kapcsolunk, megúszhatjuk a szőrhullás oroszlánrészét.

Az időzítés fontos! Ugyanis a már javában zajló – pontosabban: tomboló – szőrhullás megfékezése nehezebb, mint ha nem hagyjuk, hogy elharapódzzon a helyzet. Ahogy hamarosan részletesebben is kitérünk rá, a táplálkozás a vedlés esetében is az alfa és ómega. Viszont a táplálékkal bevitt hatóanyagoknak kell pár hét, amíg kifejtik hatásukat, ezért a legjobb mielőbb belefogni.

Táplálás

A vedlés természetes folyamat, ugyanakkor a táplálással sokat tehetünk azért, hogy enyhébb tünetekkel járjon. Tapasztalhatjuk, hogy ha kutyánk betegségen, vagy gyulladásos folyamaton esett át, akkor szinte kidobja magából a szőrét. Ilyenkor a kanapén egy kutya-formájú szőrkupac marad amikor felkel onnan, és ha megrázza magát, száll a szőr mindenfelé.

A gyulladás tehát nem jó, hiszen felerősít bizonyos folyamatokat. Ezért lényeges, hogy igyekezzünk kutyánkat úgy táplálni, hogy a gyulladást okozó anyagokat kiiktassuk az étrendjéből. Ezek lehetnek bizonyos gabonák, keményítők, túlkezelt hús eredetű anyagok, a túlzott hőkezelés hatására az élelmiszerben felszaporodó gyulladást okozó AGE-k, de méreganyagok és bizonyos olajok is.

A fogászati vagy belső gyulladás szintén fokozhatja a vedlést, ezért ha úgy ítélejük meg, hogy jobban vedlik, mint amennyire szokásos, érdemes lehet elvinni egy átfogó állatorvosi vizsgálatra kedvencünket.

Bizonyos gyógyszerek (szteroidok, pajzsmirigy gyógyszerek, immunszupresszánsok, stb.) fokozhatják a szőrnövekedést és a vedlést is. Ha kedvencünk ilyen készítményt szed, érdemes – az állatorvossal együttműködve – fokozottan támogatni a szervezetét, és ez a vedlésre is hatással lesz.

Támogatás

A vedlés időszakában legjobb barátunk a sörélesztő. Ez kapható állateledel boltokban és bioboltokban is. Mivel finom és tele van B-vitaminnal, bátran próbáljuk ki mi is (az emeberi fogyasztásra alkalmas változatot), mert jót tesz a bőrnek, a hajnak és az idegrendszernek is. A vedléssel pedig egyenesen csodákat tesz, ha megfelelő mennyiségben és időben kezdjük adni.

A lazacolaj szintén szuper ilyenkor, hiszen egyébként is selymes, csillogó és erős szőrzetet ad, de omega-3-zsírsav-tartalma miatt erősíti az immunrendszert, amely így könnyebben lép fel a gyulladásokkal szemben is.

Ápolás

A kutyakozmetika és a rendszeres szőrápolás szintén fontos, ha vedlés esete áll fenn – de egyébként is.  Az ápolt, tiszta és rendszeresen kefélt bunda jóval kevésbé hajlamos a hirtelen ijesztő mértékű vedlésre. Ennek oka, hogy az elhalt szőrszálakat a fürdetés, kefélés során folyamatosan távolítjuk el, így kevesebb marad, ami kontrollálhatlanul hullhat mindenfelé. Egy jó minőségű és a kutya szőrtípusának megfelelő (!) kutyakefe csodákat tesz, ahogy a szakértő kutyakozmetikus is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://pets.webmd.com/dogs/excessive-shedding-dogs; Kép: Photo by Blue Bird from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...