Saját KB bal
Saját KB jobb

Fizioterápia otthon

A fizioterápia talán az egyik legáldásosabb dolog, amely az utóbbi időben a kutyák számára is egyre szélesebb körben elérhetővé válik. Műtét vagy sérülés utáni rehabilitáció, mozgásszervi betegségek esetén sok állatorvos ajánlja már, de talán kevésbé ismert, hogy bizonyos viselkedés problémák esetén is jótékony hatással lehet a kutyára.

A fiziónak nemcsak alkalmi, de rendszeres alkalmazása is számos előnnyel jár. Általános edzés, izomtömeg építés, nyújtás. Ez nemcsak a sérült, de az egészséges és sportoló kutyák számára is ugyanolyan fontos. Nem beszélve a megelőzés fontosságáról. Hiszen a jó izomzat az egyik záloga annak, hogy később sem alakulnak ki mozgásszervi betegségek.

Ez a cikkünk is érdekelhet: Ebrehab: milyen eszközök állnak ma rendelkezésre, ha idős, sérült vagy beteg kutyáról gondoskodunk

Talán a legnagyobb előny az, hogy fájdalommentes és tiszta örömforrás. A kutyák élvezik, játékosan végeznek olyan mozgássorokat, amelyekre egyébként nehéz lehetne rávenni őket. És mindezt otthon is megvalósíthatjuk.

Két esetben lehet szükségünk otthoni fizióra. Az egyik, ha járunk terapeutához. Ilyenkor az otthoni gyakorlás elengedhetetlen része a folyamatnak, és szinte biztos, hogy kapunk „házi feladatot”. A másik eset az, ha nem járunk, vagy valamilyen okból nem tudunk eljutni hivatásos kisállat fizioterapeutához vagy fizioterapeuta állatorvoshoz. Ebben az esetben a munka oroszlánrésze otthonra marad, és a szakember iránymutatása mellett kell tevékenykednünk.

Bár a fizioterápia alapvetően biztonságos, mégis érdemes pár dologra odafigyelni, ha otthon végezzük a gyakorlatokat.

Kérjük ki szakember véleményét, tartsuk a kapcsolatot a terapeutával vagy az állatorvossal. Így folyamatosan kaphatunk visszajelzést arról, hogyan haladunk, esetleg merre fejlődhetünk. A videók is szuperek, de lényeges, hogy egy külső hozzáértő személy lássa, hogy valóban mindent helyesen végzünk.

Az eszközök tekintetében érdemes kifejezetten kisállat fizioterápiás célra készült darabokat választani. Ezeket a kutyánk méretének és szintjének megfelelően szerezzük be. Nem kell egyből mindent megvenni! Nézzük meg, miből mit tudunk kihozni, mielőtt telerakjuk a lakást fitneszlabdákkal és párnákkal.

Otthoni körülmények között is figyeljünk a csúszásgátlásra. A fizioterápián valószínűleg olyan gumiszőnyeg van, amelyen stabilan támaszkodhat a kutyánk a gyakorlatok végzése közben. Ha ezzel szemben otthon fényes járólapunk vagy fapadlónk van, az nem biztosít megfelelő alátámasztást és balesetveszélyes lehet. Játékboltokban és sportáruházakban kapható olyan jól tapadó gumiszőnyeg, amelyet otthon is le tudunk tenni a gyakorlás idejére.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by cottonbro from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...