Saját KB bal
Saját KB jobb

Tények és tévhitek a bélférgekkel kapcsolatban

Még a gyakorló gazdik körében is rendkívül sok tévhit kering a bélférgekkel kapcsolatban. Az alábbiakban igyekszünk rövid és tényszerű válaszokat adni a leggyakoribb bélférgekkel összefüggésben felmerülő tévhitekre. Ha azt hinnénk, már mindent tudunk a témában, készüljünk fel pár meglepő tényre!

A lakásban tartott kutyák és macskák nem fertőződhetnek bélférgekkel.

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, amely miatt sok gazdi mulasztja el a rendszeres férgek elleni védekezést. Az igazság az, hogy bélférgekkel bárhol találkozhatnak kedvenceink. A parkban, a kertben, az utcán, a kifutóban és a strandon is. A férgeket más állatok is hordozhatják, akár rovarok is. A vadászó cicák az elejtett zsákmány révén is fertőződhetnek, míg egyes galandférgek átviteléhez elég egy bolha lenyelése is.

A kutyák és macskák férgei nem fertőzhetik meg az embert.

Ez egyértelműen nem jelenthető ki mindenféle férgességgel kapcsolatban. Kedvencünk féregfertőzése ugyanis veszélyeztetheti a saját és családtagjaink egészségét is, különösen a gyermekek vannak veszélyben.

Fontos a rendszeres kézmosás és a higiénia. Az állatok ürülékét pedig minden nap szedjük össze az udvaron! Emellett pedig kulcsfontosságú, hogy cicáinkat és kutyáinkat is rendszeresen féregtelenítő kezelésben részesítsük. Ha a családban csak egy kedvenc nem kapja meg a rendszeres kezelést, azzal potenciálisan veszélynek teszünk ki mindenki mást is.

A féregfertőzést nehéz megelőzni és nem okoz komoly problémát.

Az állítás mindkét tagja hamis, és régi tévhitekből fakad. Míg a bélférgekkel kapcsolatban talán igaz, hogy nem okoznak halálos bajt, a szívférgesség és a macskák tüdőférgessége például súlyos egészségügyi problémákat okoznak és könnyen végzetes kimenetelűek lehetnek.

Mára már a megelőzés sem bonyolult, sőt, az esetleges kezeléshez viszonyítva mindenképpen egyszerűnek mondható. A fentiekben is említett higiéniai tanácsok mellett a férgesség ellen féregtelenítő készítményekkel lehet és ajánlott.

A féregtelenítő készítmények típusairól és használatáról kérdezze állatorvosát!

[Állatorvos-kereső]

Támogatott tartalom (X).
Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/eloskodok/fergek/belfergek-kutyakban-es-macskakban-tenyek-es-tevhitek/, Indexkép: Photo by Sarah Chai from Pexels.
EM-HU-21-0046
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...