Saját KB bal
Saját KB jobb

A víz – mit és miből igyon a kutya? – 2. rész

Sokat beszélünk a kutyák megfelelő táplálásáról, de arról nem sok szó esik, hogy mit igyon a kutyánk, és főleg miből? A válasz a víz, természetesen, de a kérdés mégsem ilyen egyszerű. A cikk első részében a csapvízben oldott anyagokról (klór, arzén és ólom) írtunk. A következőkben a mikroműanyagokról lesz szó, illetve górcső alá vesszük a palackozott vizeket is.

Mikroműanyagok, ftalátok, gyógyszermaradványok

A káros hatású vegyületeken kívül a mikroműanyagok, a ftalátok és egyéb műanyagszármazékok is bejuthatnak az ivóvízbe – legyen szó palackozott vagy csapvízről. Egy amerikában publikált vizsgálat eredményei megdöbbentőek: a vizsgált kutyák 75%-ában 1,5-szer magasabb volt a mikroműanyagok szintje, mint az emberek számára egészségesnek vélt maximum érték.

(Ennek egyik forrása lehet az ivóvíz. A műanyag játékok, melyek nem BPA és ftalátmentesek, a műanyag tálkák, melyek sokszor nem bevizsgált műanyagokból készülnek, szintén „vétkesek” lehetnek.)


Mit tehetünk?

  • Ha 1975 előtt épült épületben lakunk, vizsgáltassuk be a vízminőséget.
  • Mindenképpen érdemes kifolyatni a csapvizet. Ezzel csökkenthetjük a klór és az esetleges ólom koncentrációját is. Legalább egy percig folyassuk a vizet.
  • Használjunk hideg vizet a kutyánk számára! A meleg víz több vegyületet old ki a csövekből, vezetékekből.
  • Alkalmazzunk megfelelő vízszűrő kancsót!

Vízszűrők

A vízszűrő berendezések, víz-utótisztító kancsók és egyéb, csapra szerelhető készülékek hazánkban hivatalosan engedélykötelesek. Ezek között rengeteg félét találunk, érdemes utánajárni a témának. Az alábbiakban csak néhány megfontolásra érdemes gondolatot fogalmaztunk meg.

A víztisztító berendezések, kancsók, vízszűrők stb. nem mindegyike képes kiszűrni a vízből az ólmot, leginkább a klór és a mikroorganizmusok szűrésében eredményesek.

Figyeljünk azonban, hogy az ozmózis-technológiával működő gépek kiszűrik a víz kalcium- és magnéziumtartalmát is! Így a vízből nem jutnak be ezek az életfontosságú ásványi anyagok. A vízszűrőket rendszeresen karban kell tartani, a nem higiénikusan használt vagy rendszeresen cserélt szűrők többet árthatnak mint használnak.

Mindenképpen alaposan járjunk utána, hogy:
  • a készülék rendelkezik-e engedéllyel?
  • milyen anyagokat szűr ki?
  • milyen gyakran kell áttisztítani, karbantartani?
  • milyen gyakran cseréljük a szűrőt?

Palackozott víz, ásványvíz

A palackozott víz környezeti terhelése rendkívül nagy. Hazánkban évente egymilliárd PET palackot dobunk ki. Ennek a mennyiségnek mindössze 30%-a kerül újrahasznosításra. Egy PET palack gyártása 2 liter vizet igényel, nem beszélve a szállítás környezeti terheléséről. A palackozott vizek egy része semmiben sem különbözik a csapvíztől, ugyanúgy fertőtlenítve és kezelve vannak, ugyanazok a mikroorganizmusok szaporodhatnak el benne, ha nem frissen fogyasztjuk.

További probléma a puha műanyagokban megtalálható BPA, ftalátok és parabének, melyek kioldódhatnak a palackból. A palackozott vizek ezeken felül mikroműanyagokat is jelentősebb mennyiségben tartalmaznak, mint a csapvíz. Egy liter palackozott víz átlagosan 325 mikroműanyag-részecskét tartalmaz. Ez a csapvíz esetében 5-7 részecske körül mozog.

A palackos ásványvíz sem jó megoldás. Ezek magasabb ásványianyag-tartalma nem biztos, hogy a kutyák számára is egészséges. Különösen figyeljünk az idős, kölyök, kistestű vagy vese-/szívbeteg kutyákra.

Természetesen, a palackozott ivóvíz fogyasztása nem kérdés akkor, ha lakóhelyünk vízminősége nem felel meg az előírásoknak. Ez esetben azt tanácsolhatjuk, hogy mikroműanyagok kiszűrésére alkalmas kancsóval szűrjük a palackozott vizet is.

A folytatásban nem csak a mit, hanem a miből kérdésnek is utánajárunk. Műanyag tálka vagy fém, esetleg kerámia az ideális? Milyen gyakran cseréljük a kutyánk vizét? Szükséges minden nap elmosogatni a tálkát? Hamarosan kiderül.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://tudomany.hu/cikkek/milyen-az-ivoviz-magyarorszagon-109563; https://tudatosvasarlo.hu/igyuk-a-csapvizet-vagy-sem/; https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/vizhigienes-laboratorium/ivoviz/ivovizben-vizsgalt-parameterek/1000-arzen; https://tudatosvasarlo.hu/mennyi-mikromuanyag-van-a-csapvizben/; https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikrom%C5%B1anyag https://hu.wikipedia.org/wiki/Iv%C3%B3v%C3%ADzszabv%C3%A1nyok_el%C5%91%C3%ADr%C3%A1sai; Képek: Photo by Jack Geoghegan from Pexels; Photo by Anna Tarazevich from Pexels; Photo by Daria Shevtsova from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...