Friss csírák otthon neked és a kutyádnak
Valódi superfood olcsón, otthon
„Hogy micsoda? Csírák? A kutyámnak?” Úgy bizony. Csírák. A kutyádnak és neked, a kutyáinknak és nekünk. A csírák rendkívül egészségesek, télen is frissek és otthon is egyszerűen termeszthetőek.
Egészségügyi előnyök
A csírák rendkívül jó hatással vannak az egészségünkre. Vitaminok, tápanyagok és aminosavak koncentráltan találhatóak bennük, ráadásul ennél frissebb formában nem is juthatunk hozzá a zöldségekhez. Antioxidánsokban is rendkívül gazdagok. Az antioxidánsok pedig segítenek a sejtregenerálódásban, megkötik a szabadgyököket, csökkentik az oxidatív stressz tüneteit – akár azt is mondhatjuk, hogy sejtszinten fiatalítanak. Ez ugyan túlzó és marketingszagú, de igaz. A szervezetben felhalmozódó szabadgyökök károsíthatják a sejteket. Az antioxidánsok ezt megakadályozzák.
Az antioxidánsok és a vitaminok együtt fejtik ki hatásukat. A csírákban együtt vannak jelen, ezért hatásosabb ezek fogyasztása, mintha külön, vitaminkészítmények formájában vinnénk be őket.
A csírák olyan anyagokat tartalmaznak, mint a klorofill (a növények zöld színéért felel és serkenti a vérképzést) és a szulforafán (brokkolicsírában), amely lassítja a rákos sejtek növekedését, méregtelenít és csökkenti a gyulladást.
Hogyan fogyasszuk? Hogyan adjuk a kutyánknak?
A csírák rendkívül koncentráltan tartalmaznak tápanyagokat, rostokat és vitaminokat, ezért fogyasztásuk csak kis mennyiségben ajánlott. Felnőtteknek 1-2 evőkanálnyi mennyiség naponta, kutyáknak 10 kg-onként fél mokkáskanálnyi mennyiség elegendő 2-3 naponta.
A csírák ezért kifejezetten költséghatékony alternatívái a friss zöldségeknek, különösen a téli időszakban, amikor nehezebb beszerezni a friss salátaféléket, zöldeket. Nem beszélve arról, hogy a frissen szedett csírában minden tápanyag benne van, míg a pár napja szedett zöldekben ez a mennyiség csökkenhet.
Vannak kutyák, akik kedvelik a friss zöldségeket, az ő esetükben a csírákkal sem lesz gond. A brokkoli, hajdina, búza, csicseriborsó, zöldborsó csírák finomak, édeskések. Ezeket apróra vágva a kutyánk ételébe is keverhetjük. Különösen jó hatású a brokkoli csíra, az előbb említett szulforafán miatt, a búzacsíra segíti az emésztést, csökkenti a gyulladást. A hajdinacsíra riboflavin-tartalma révén erősíti az érfalakat, a zab és szójabab csírája fehérjeforrásként is remek.
Ma már számos helyen vásárolhatunk csíráztatót – de egy egyszerű befőttes üveg és némi itatóspapír is megteszi kezdésnek. Nem kell sok hozzá, és pár nap alatt már „arathatjuk” is munkánk egészséges gyümölcsét.