Saját KB bal
Saját KB jobb

Illatgyertyák, illatosítók és a kutyák

Közeleg a a Karácsony, és ha eddig nem is, most biztosan előkerülnek az ünnepi illatot varázsoló illatgyertyák, illatosítók. Ha otthonunkat kutyákkal osztjuk meg, akkor sem kell lemondanunk az ünnepi hangulatról. Fontos azonban, hogy nagyobb körültekintéssel válasszuk ki, és alkalmazzuk az illatosítókat.

Intenzitás

A kutyák szaglása jóval érzékenyebb, mint a miénk. Ez nemcsak a szaglóreceptoraik számában mutatkozik meg, hanem abban is, hogy ők nem tudják „becsukni az orrukat”. Míg az embereknél a szaglás tudatos, azaz, szándékosan oda kell figyelnünk egy illatra, a kutyák minden egyes lélegzetvétellel szagokat is éreznek. Érdemes tekintettel lennünk erre a különbségre, és lehetőleg kevésbé intenzív illatfelhőbe borítani az egész lakást. Lehetőleg csak egy helyiségben használjunk illatosítót, és hagyjunk lehetőséget a kutyánknak az elvonulásra. Napközben, ha nem vagyunk otthon, de a kutyánk igen, mellőzzük az illatosítást.

Méreganyagok

Az illatosítók, illatgyertyák túlnyomó többsége vegyi anyagokat tartalmaz. Mivel ezek nem kozmetikumok vagy élelmiszerek, ezért jóval lazább a szabályozás arra vonatkozóan, hogy milyen anyagok megengedettek. A „fragrance” kifejezés az összetevők listáján pedig gyakorlatilag bármit takarhat. Az illatgyertyák, illatosítók tartalmazhatnak parabéneket, ftalátokat. Ez utóbbiak humán egészségre gyakorolt hatása köztudott:

„Több olyan ftalát ismert, amely megzavarhatja a hormonrendszer összetett élettani működéseit, különösen magzati, kisdedkori és fiatalkori fejlődés idején. Emellett befolyásolhatják a nemi fejlődést és a nemi működéseket (pl.: termékenység csökkenése, spermiumszám csökkenés, korai pubertás, rejtettheréjűség, húgycső rendellenességek, policisztás petefészek, endometriózis). Káros hatásúak lehetnek az idegrendszer fejlődésére (pl.: figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar, tanulási nehézségek) és megzavarhatják az anyagcsere-folyamatokat, valamint elhízást okozhatnak. A legtöbb ftalát a szervezetbe kerülve az anyagcserének köszönhetően gyorsan lebomlik egyszerűbb összetevőkre, majd a kiválasztás során távozik a szervezetből. A vizeletből kimutatható a különböző forrásokból származó aktuális ftalát expozíció mértéke.” (1)

Ennek ismeretében nem biztos, hogy akár magunkat, akár családunkat vagy háziállatainkat szeretnénk akár egy kicsivel is több ftalátnak kitenni.

A megoldás, hogy csak olyan terméket vásárolunk, amelynek az összetételében 100%-ig biztosak lehetünk. A „98%-ban természetes összetevőket tartalmaz” vagy „természetes illatanyagokkal” típusú ígéreteknek ne dőljünk be. Ezek önmagukban nem garantálnak semmit. Keressük a műanyagmentes, 100%-ban természetes összetevőkkel, parabén-mentes, ftalát-mentes feliratú termékeket, vagy az igazolt natúrkozmetikumokat.

A természetes illóolajok (100% tisztaságú!) jó barátaink. Ezekről és jótékony hatásaikról korábbi cikkünkben olvashatsz:

Aromaterápia, illóolajos masszázs – hogyan alkalmazzuk és mire figyeljünk?

A gyertyák nagy része paraffinból készül, amely a kőolajgyártás melléktermékeként, nehéz alkánokból hátramaradt keverék. Lehetőség szerint válasszunk természetes, növényi olajokból készült illatgyertyák közül (pl.: szójaolaj) vagy természetes méhviasz gyertyát.

Illatanyagok

Egyes illatanyagok kellemesebbek a kutyáknak (egyénfüggő), míg mások kevésbé. Először szagoltassuk meg vele az illatot. Ha elhúzódik, nem tetszik neki, ha érdeklődik, esetleg meg is akarja nyalni, akkor jó a választás. A rozmaring, a fahéj, a gyömbér, a fenyő, a cédrus megér egy próbát, ráadásul mind jótékony hatással vannak a kutyák és a mi hangulatunkra is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: (1) https://www.nnk.gov.hu/index.php/nnk-projektek/human-biomonitoring/ftalatok; https://hu.wikipedia.org/wiki/Ftal%C3%A1tok; Dr Becker – Rodney Habib: Forever Dog; Indexkép: Photo by Tamás Csaba Kádár from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...