Saját KB bal
Saját KB jobb

Amit tudni akartál a bolhákról, de nem merted megkérdezni!

A bolhákról valahogy nem szívesen beszélünk. Ennek oka lehet az is, hogy például a kullancsokhoz képest kevésbé tartjuk veszélyes élősködőknek őket. De talán az is, hogy a bolhákról az ápolatlanság, a tisztátalanság jut eszünkbe. Ez a régi tévképzet onnan származik, amikor az emberek között is gyakorta felütötték a fejüket a külső élősködők, és ezt az elhanyagolt higiéniával hozták összefüggésbe.

A kutyák és macskák esetében azonban a bolhákról nem feltétlenül a higiénia hiánya tehet. Sokkal összetettebb a kérdés.

Hogyan fertőződhet meg a kutyám bolhákkal?

A gyakori tévhittel ellentétben a bolhásság oka nem a fürdetés hiánya, illetve gyakori fürdetéssel nem óvhatjuk meg kedvencünket a bolháktól. A bolhák pillanatok alatt átugorhatnak kutyánkra más fertőzött állatokról, akár a kutyafuttatóban játék közben is. Ezt csak a megfelelő bolha elleni védelemmel akadályozhatjuk meg.

A kutya- és macskabolha emberre is terjed?

Bár az embert is megcsíphetik a pimasz bolhák, nem telepednek meg rajtunk. Ennek oka, hogy az ember a kutyákhoz és macskákhoz képest viszonylag kevés szőrrel rendelkezik. A szőrtelen testünk pedig nem nyújt elég védelmet a vérszívók életvitelszerű tartózkodásához.

Amit azonban fontos tudnunk, hogy a háziállatokról lehulló peték megfertőzhetik otthonunkat. Erről korábban ITT írtunk.

Milyen betegségeket terjesztenek a bolhák?

A bolhákról legelőször a kellemetlen, viszkető csípés jut eszünkbe. Holott ezek az apró élősködők betegségeket is terjesztenek. Ilyen például a „macskakarmolás-betegségként” közismert Bartonellla, amely valójában a macska karma alatt megtapadt fertőző bolhaürülékkel terjed, nem önmagában a karmolással. A galandféreg-fertőzés közvetítői szintén a bolhák, de bolha-allergiával is találkozhatunk. Régen a tífusz és a pestis terjedésében játszottak főszerepet, de ma ez Európában már nem jellemző.

Mit tehetek a bolhák ellen?

A bolhákkal járó rengeteg kellemetlenség ellen a leghatékonyabb módszer a megelőzés. Erre számos készítmény áll rendelkezésre. A kombinált bolha- és kullancs-elleni nyakörvek, például a Foresto® gyógyszeres nyakörv egyetlen adagban hosszú ideig járulhat hozzá a bolhafertőzés megelőzéséhez. A nyakörv felhelyezését követően akár 8 hónapig is távol tarthatjuk kutyánktól vagy macskánktól a kullancsokat és bolhákat.


Támogatott tartalom (X)
Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/eloskodok/bolhak/megel-a-kutya-es-macskabolha-az-emberen/, https://kedvencemesen.elanco.com/eloskodok/bolhak/kutyak-es-bolhak-amit-feltetlenul-tudnia-kell/; Kép: Photo by Ivan Babydov from Pexels;
Az alkalmazás előtt olvassuk el a mellékelt tájékoztatót és tartsuk be a benne foglaltakat.
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.
A Foresto, az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak.
PM-HU-21-0252
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...