Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Floridában már kézből kell etetni az éhező lamantinokat

Lamantin mentőakció indult Floridában, hogy megmentsék az állatokat az éhhaláltól. A cél érdekében akár kézzel is etethetik a rászoruló állatokat.

A lamantinok óriási számban hullottak el az elmúlt évben, ennek elsődleges oka az volt, hogy a vízszennyezés miatt kipusztult természetes táplálékuk. Élőhelyükön már egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben tudnak táplálkozni. Ezek a nagytestű tengeri emlősök szó szerint éheznek a táplálékhiány miatt. A lamantinok tömeges pusztulása az egész helyi élővilágra kihat, hiszen a faj fontos szerepet tölt be a tengeri ökoszisztéma működésében.

Tengeri fű helyett fejessaláta

A lamantinok, más néven tengeri tehenek télen melegebb vizekbe vándorolnak, ahol elsősorban tengeri füvekkel táplálkoznak. Ennek hiányában az állatmentők most fejes salátával próbálják táplálni az állatokat.  A szennyezett víz miatt ugyanis Florida Atlanti-óceán felé eső partvidékén nagyon elszaporodtak az algák, és emiatt kipusztult a tengeri fű, a lamantinok pedig élelem nélkül maradtak. A környezetvédő aktivisták arról számoltak be, hogy naponta látják a táplálékot kereső lamantinok reménytelen helyzetét és próbálnak rá megoldást találni.

Több mint ezer lamantin pusztult már el

A floridai és szövetségi állatvédelmi szervezetek több más intézkedés mellett elkezdték az állatok kézzel etetését és nyolcmillió dollárra emelték az állatmentés támogatását. A lamantinok számlálását légi módszerrel szokták végezni, a legutóbbi ilyen számláláson már csak 5700 példányt találtak az állam partvidékein. Évente átlagban 500 lamantin pusztul el, ez az elmúlt 5 év statisztikája. Húsz évvel ezelőtt, 2001-ben mindössze 325 lamantin tetemét találták meg, és halálukat főként a hajók okozták.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuradian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...