Saját KB bal
Saját KB jobb

Szocializáció karanténban – Hogyan szocializáljuk a kölyökkutyákat a COVID-19 járvány idején?

A korai szocializáció fontossága

Azok, akik szerint a koronavírus-járványnak az életünk minden területére hatása van, valószínűleg nem tévednek. Kevés olyan különleges vagy éppen hétköznapi élethelyzet van, amelyet nem érint, és ebbe beletartozik a kiskutyák szempontjából kiemelten fontos szocializáció is.

Most azoknak szeretnénk segíteni, akik nemrégiben döntöttek úgy, hogy megosztják az életüket egy kölyökkutyával. Fontos tudni ugyanis, hogy a kutyakölykök életének első 8 és 14 hete közötti időszak (más források szerinte a 2-6 hónapos kor) kiemelten fontos a szocializáció szempontjából. Szocializáció alatt itt nem a köznyelvben bevett társasági érintkezést értjük, hanem a kutya új ingerekhez való szoktatását. A szakemberek többsége egyetért abban, hogy a kiskutyák első hónapjai és az, hogy milyen ingerek érik a kicsit ezen időszak alatt, kulcsfontosságúak az egészséges idegrendszeri és mentális fejlődés szempontjából. A későbbi félelmek, szorongások és viselkedészavarok elkerülhetők, ha ebben a korai időszakban megfelelően szocializálják a kiskutyát.

Érdemes azt megjegyezni, hogy, bár a korai szocializációval nagyon sok problémát megelőzhetünk, ha valamilyen okból kifolyólag egy kutya életében ez az időszak nem ideális körülmények között telik, az nem jelenti azt, hogy ezen később ne lehetne segíteni. 

Melyek a legfontosabb szocializációs területek?

Dr. Sophia Yin, nemzetközileg elismert etológus szerint fontos, hogy a kiskutyákat az életük első időszakában pozitív élmények érjék az őket körülvevő világgal kapcsolatban. Ezeket a pozitív élményeket elsősorban a gazdi biztosíthatja azzal, hogy az első hónapokban fokozatosan, dicsérettel és pozitív megerősítéssel bátorítja a kiskutyát a különböző ingerekkel való ismerkedés közben. Fontos, hogy ne ijesszük meg a kutyát és ne büntessük, ha valamit rosszul csinál, mert ezzel elvehetjük a kedvét a világ felfedezésétől, vagy később félelmei lesznek bizonyos dolgoktól.

Dr. Yin kutatásai során meghatározott pár olyan területet, amelyeket mindenképpen érdemes már a kezdeti szocializáció során megismertetni a kutyánkkal:

Érintés, gondozás: ide tartozik a gazdi, a családtagok és az idegenek simogatásához, érintéséhez való hozzászoktatás; a kutyakozmetikai kezelés vagy az állatorvosi vizsgálatok során előforduló eszközökhöz, érintésekhez szoktatás. Például: a fej megsimogatása, a nyakörv megfogása, a nyakörv/hám felhelyezése, halti/szájkosár felhelyezése, tappancsok megfogása, általánosságban az érintések elfogadtatása.

Ismeretlen emberek: sok kutya felnőttként „nem bír” vagy megugat, esetleg tart bizonyos emberektől, például megugatja a magas szakállas férfiakat, vagy ideges lesz a gyerekhangtól. Ha kiskorában sokféle embert megismer, akkor erre kisebb az esély, ezért érdemes megismertetni magas, alacsony, bottal járó, mély vagy épp magas hangon beszélő, szakállas, szemüveges, és mindenféle emberrel, hiszen ha látja, hogy minden ember kedves és nem bántja, akkor később sem lesz ezzel problémája.

Ismeretlen kutyák

Egyéb állatok

Új felületek (pázsit, beton, fém, kavics, stb.)

Félelmetes hangok (utcazaj, vihar, építkezés, ajtócsengő, porszívó, riasztó, sziréna, stb.)

Kerekeken guruló tárgyak (roller, bicikli, kismotor, gyerekek gurulós játékai, stb.)

Használati tárgyak (seprű, porszívó, esernyő, stb.)

Különböző környezetek (park, forgalmas utca, kutyás rendezvények, vízpart, bevásárlóközpont, stb.)

Korai szocializáció karanténban?

Az Amerikai Egyesült Államok-beli Minnesota Egyetem Állatorvosi karának munkatársai olyan, gyakorlatban is jól használható módszereket ajánlanak, amelyek segítségével a jelenlegi helyzetben is segíthetünk a kölyökkutyánknak, hogy minél változatosabb ingerekkel ismerkedjen meg, anélkül, hogy ezzel a magunk és mások egészségét veszélybe sodornánk.

Ülj ki a kertbe vagy az erkélyre a kutyussal

Fontos, hogy a kiskutya az első pár hónapban felfedezze a körülötte lévő világot. Normál esetben 12 hetes kora körül egy kiskutya már sétálhat a parkban, játszhat a futtatóban és persze találkozhat idegenekkel. Erre most semmi esély nincs, ezért fontos, hogy legalább távolról legyen lehetősége szemlélni az őt hamarosan körülvevő világot.

Vár a parkoló!

Az előző tematikára épül ez az ötlet is: ülj be a kocsival a kiskutyával együtt, és hajts egy forgalmas szupermarkethez. Ücsörögjetek egy kicsit az autóban, hogy a kutyus nézegethesse a forgalmat, szokhassa a furcsa zajokat, szagokat. Az autózás egyébként önmagában is jó ötlet, érdemes elkezdeni mielőbb hozzászoktatni a kiskutyát az utazóboxhoz és az autózáshoz, hogy később minden gördülékenyen menjen.

Viselj fura kiegészítőket!

Mivel a kiskutya nem találkozhat idegenekkel, ezért jó ötlet lehet, ha te személyesítesz meg pár karaktert. Vegyél fel napszemüveget, esetleg kalapot, takard el az arcod egy sállal stb. A lényeg, hogy valamelyest megváltoztasd a külsődet, így a kutyus hozzászokik, hogy az emberek máshogy is kinézhetnek, mint te.

Mutass meg mindent a kiskutyának!

A garázsban, a tárolóban vagy a kerti fészerben, a szekrényben és egyéb helyeken rengeteg fura dolog van. Mutasd meg ezeket a helyeket és az ott található tárgyakat a kölyöknek, és közben jutalmazd, ha bátran ismerkedni kezd velük. Ha félelmet mutat, segíts neki, vezesd rá, hogy nincs mitől tartania. Ugyanez igaz a lakásodra is. Még ha nem szeretnéd, hogy minden szobába bejárjon, akkor is vezesd körbe, „kirándulj vele” a lakást minden pontjára, hogy új, változatos ingerek érjék.

Felületek

Próbáld minél több járófelülettel megismertetni. Tegyél le fura anyagú dolgokat a padlóra, vidd szőnyegre, csúszós felületre, parkettára, fűre – ami csak biztonságosan elérhető. Készíts egy kis akadálypályát, amelyen gyakorolhatja a bizonytalan felületeken való lépéseket. Hagyd, hogy a bútorok, tárgyak alá bújjon, bátorítsd arra, hogy két tárgy között át merjen menni. Ezek mind nagyon fontos képességek lesznek, ha a városban sétáltok majd. Figyelj a biztonságra!

Hangok

Az otthon csendjéből kilépve egy kiskutyát számos új hang is ér(ne). Próbáld meg hozzászoktatni ezekhez. Keress utcazajt, tűzijátékot, vihart, erdei vagy városi hangokat tartalmazó videókat – bármit, ami a kiskutya későbbi életében meghatározó lesz. Léteznek kifejezetten kutyák számára készített hanganyagok, amelyekkel segíthetsz, hogy hozzászokjon a külvilág zajaihoz.


Forrás: The Bark; Dr. Sophia Yin. Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...