Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Caleb Stokes on Unsplash

Te is elköveted ezt a hibát kutyasétáltatás közben?

A kutyasétáltatás minden gazdi életének szerves része, de sokan elkövetik közben ugyanazt a hibát.

A séta kutyának és gazdinak is a nap fontos része, kutyáink számára sokszor ez a közösen töltött idő és mozgás egyenesen a nap fénypontja. Kutyasétáltatás közben azonban hajlamosak vagyunk nem a kutyára koncentrálni és elkövetni egy alapvető hibát. Nevezetesen azt, hogy nem hagyjuk a kutyát kedvére szaglászni.

Hagyd felfedezni a világot

Egy kutya számára a séta nem csak a szükségleteinek elvégzéséről, a testmozgásról és esetleg egy kis gyakorlásról szól, hanem a világ felfedezéséről is. Ahogyan mi, emberek is felfedezzük séta közben szemünkkel, fülünkkel a bennünket körülvevő világot, úgy a kutyánk is borzasztóan kíváncsi minderre. A különbség csupán az, hogy a felfedezést ő leginkább az orrával teszi.  Míg bennünket, embereket egy zaj, vagy szép dolog látványa ragad magával, addig kutyánkkal a szagok teszik ugyanezt.  Amikor egy kutyát elrángatnak a szaglászásból, vagy közel sem engedik  érdekes és fontos „szaglászandó” dolgokhoz, akkor az olyan, mintha az embernek félig csukott szemmel és füllel kellene sétálni csodálatos tájakon.

A kutya orra egy tudományos csoda

Bizony, elfordul, hogy a séta sietősre sikerül, mert elkésünk valahonnan és gyorsan haza kell érni. Azonban muszáj megértenünk, hogy kutyáink számára mennyire fontos és nélkülözhetetlen a szaglászás és a napi séták során erre mindig időt kell szánni és hagyni. A kutyák orra tulajdonképpen egy tudományos csoda. Az emberi orr nagyjából 6 millió szagló receptort tartalmaz, melyek segítségével több ezer különböző szagot ismerünk fel. A kutyák orrában ebből a receptorból körülbelül 300 millió van.  Agyukban az a rész, mely a szagok elemzésére szolgál, arányosan negyvenszer akkora, mint az emberi agyban lévő ugyanilyen tartomány.

Az illat, mint fő információ

A kutyák egészen másként érzékelnek szagokat, mint az emberek.  Amikor egy kutya elmegy egy fa mellett, nemcsak a fa illatát érzi, hanem az összes benne lakó madárét és rovarét, mintegy képet fest magának a teljes objektumról, kizárólag szagokból.  Kifinomult orruk lehetővé teszi számukra, hogy bizonyos láthatatlan dolgok illatát is érezzék. Ilyenek például az állatok által kibocsátott hormonok, melyek segít nekik megkülönböztetni a barátot az ellenségtől, a hímet a nősténytől. Az emberek érzelmi állapotát is kiszagolják, sőt egyes betegségekre is hamarabb rászagolnak, mint maga az ember.  Egy kutya képes visszamenni az időben is, csupán a szaglásával. Séta közben érzi a nemrég ott járt emberek, egy ott parkolt autó, vagy egy arra járt kutya szagát is.

Létfontosságú kapcsolat a világgal

Hagyd tehát, hogy kutyád kedvére szaglásszon, akár pórázon sétáltok, akár elengeded a futin. Akármennyire is sietős a séta és fejben már máshol vagy, mindig jusson eszedbe, hogy számára a szaglás létfontosságú kapcsolat a világgal.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...