Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyirokmasszázs – mi ez, mire jó és miért próbáld ki?

A nyirokmasszázs egy fizioterápiás eljárás, amely segít, hogy a nyirokfolyadék egyenletesen áramoljon a testben. A nyirokkeringés megfelelő működése azért lényeges, mert a vénás keringés mellett, a nyirokrendszer az, amely a szövet közötti folyadék elvezetéséről és pótlásáról gondoskodik. Másrészt, a nyirokrendszerben található nyirokcsomók, melyek az immunrendszer „szűrői” szintén a nyirok áramlása révén működnek.

A nyirokerekben a folyadék egy irányba áramlik. Ezt az áramlást a szövetek, izmok mozgása idézi elő. Ha a mozgás nem elégséges vagy nem megfelelő, akkor a nyirok nem tud a szövetből távozni, ún. ödéma jön létre. Ha például sokat állunk egy helyben, a lábunk bedagadhat – ez talán leghétköznapibb példa. Az ödéma egyfajta „gátja” a további áramlásnak, következésképpen amíg az egyik helyen túl sok a nyirok, addig máshonnan hiányzik. A nyirokfolyadék nem jut el mindenhová, ezért bizonyos területeken nem látja el a feladatát.

A nyirokmasszázs segít, hogy helyreállítsuk a nyirokrendszer működését, méghozzá gyengéd, masszírozó technikával, amely az izmok mozgását imitálja.

Mikor lehet szükség nyirokmasszázs alkalmazására?

Elsősorban baleset vagy betegség során, ha kutyánknak feküdnie kell, illetve bizonyos izmait nem tudja mozgatni. A nyirokmasszázs ilyenkor segít, hogy a nem vagy kevésbé mozgó izmok munkáját pótolva megőrizzük az egészséges nyirokkeringést.

Ha kedvencünk túlsúlyos vagy bármilyen okból mozgáshiányos életmódot folytat, érdemes segíteni, hogy a megfelelő nyirokkeringés megmaradjon.

Idős korban szintén jól jöhet, hiszen ilyenkor kedvencünk kevésbé aktív, kevesebbet mozog. Az elégtelen nyirokkeringés ödémát, hosszabb távon a vérkeringés romlását és az ízületek kiszáradását okozza. Ezzel pedig komoly mozgásszervi következményekkel járhat, például végtagok mobilitásának csökkenése, nehezedő mozgás, végtagok keringésének csökkenése stb. Ezen súlyos következmények elkerülése érdekében fontos, hogy időben, még megelőzésképpen elkezdjük alkalmazni a technikát.

Hogyan alkalmazzam?

A nyirokmasszázs gazdiként is alkalmazható, de a legjobb, ha először olyan fizioterapeuta vagy állatorvos tanítja meg nekünk, aki ért hozzá és segít, hogy a megfelelő módon végezhessük.

Ha nincs lehetőségünk szakemberrel konzultálni, oktatóvideókhoz is folyamodhatunk. A lényeg, hogy ne végezzük túl erősen, inkább csak finoman. A megfelelő erőkifejtést úgy érezhetjük meg, ha az alábbi gyakorlatot párszor elismételjük:

Az alkarunkat magunk előtt keresztezve helyezzük az ujjbegyeinket a kulcscsontunkra. Majd emeljük fel párszor a könyökeinket vállmagasságig. A kulcscsonton érezni fogjuk az ujjbegyek finom nyomását. Körülbelül ekkora erővel – azaz, nagyon finoman – végezzük kutyánkon a nyirokmasszázst.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Pet Massage Training and Research Institute; wikipedia.
Kép: Photo by Ylanite Koppens from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...