Saját KB bal
Saját KB jobb

Szívférgesség címszavakban

Mi az a szívférgesség? Hogyan kaphatja el a kutyám? Fertőző emberre is? Mik a tünetek? Mindenre válaszolunk – röviden, tömören, címszavakban.

A szívférgesség egy a szúnyog által terjesztett betegség, amely körülbelül tíz éve ütötte fel a fejét hazánkban. Mivel viszonylag újkeletű, ezért a gazdik körében még sok a kérdés és kevesebb a védekezésre fordított energia. Sajnos egyre gyakoribb diagnózis az állatorvosi rendelőkben és gyakran már az orvosok sem tehetnek semmit.

Hogyan terjed?

A szúnyog csípése juttatja a szívféreg lárváját a kutya vérébe, ahol az féreggé fejlődik. Ehhez az kell, hogy a szúnyog előzőleg egy másik fertőzött állatot csípjen meg. Tehát nem csak a saját kutyánk, hanem a többiek érdekében is fontos, hogy védjük és szűrjük a kutyánkat. A szívférgesség emberre nem terjed, fertőzött kutyánk nem adhatja át nekünk.

Mit okoz?

Szívférgesség esetén a szúnyog által a vérbe juttatott lárvákból kifejlett féreg lesz, amely a vérerekben nő és szaporodik. Bejut a tüdőbe és a szívbe és elzárja az oxigént szállító vér útját.

A betegség lefolyása, tünetek

Első tünet az enyhe köhögés – szívféreg a tüdőben.

Majd légszomj, fáradékonyság jelentkezik – a szívféreg akadályozza a vér áramlását és az oxigénellátást.

Folyamatos köhögés, állandó fáradtság – már egy kis mozgás után is elfárad, nehezen veszi a levegőt.

A szívférgek elzárják a vérkeringést, nem jut elég vér a szívbe, oxigén a tüdőbe. Ebben a fázisban az egyetlen megoldás a szívférgek sebészi eltávolítása. Ezt a beavatkozást itthon jelenleg nem végzik.

Kilátások

A szívférgesség sokáig lappanghat tünetmentesen. Ezért gyakori, hogy amikor a gazdi orvoshoz fordul a tünetek miatt, a kutya élete már sajnos nem megmenthető. A korai stádiumban felismert szívférgesség kezelhető gyógyszerrel. Tanácsos évente egyszer szűrővizsgálatot végezni, hogy idejében felismerjük és kezelhessük a fertőzést.

Védekezés

Külső élősködők elleni készítményekkel (pl. szúnyogriasztó, szúnyogot is távol tartó kullancs elleni nyakorv, spot-on stb.) védekezhetünk a szúnyogcsípés ellen. Illetve, belsőleg adható szerekkel gátolhatjuk a bejutott lárvák féreggé fejlődését. Mindkét esetben tanácsos az éves szűrés!

A „hagyományos” féreghajtó tabletta NEM véd a szívférgesség ellen.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia;
Kép: Photo by La Miko from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...