Saját KB bal
Saját KB jobb

Mennyi tápra van szüksége a 10 kg-nál kisebb kutyáknak?

Ha kistestű, 10 kg-nál kisebb kutyánk van, zavarba ejtő lehet a kutyatápok csomagolásán található táblázatok alapján a pontos etetési mennyiség kiszámítása. Az alábbi cikkben igyekszünk segíteni, hogy a lehető legpontosabb értéket kapd.

Az üzletekben kapható kutyaeledeleken gyakran csak egy közelítő értéket tüntetnek fel az ajánlott etetési mennyiségből. Ez rendjén is van így, hiszen a kutyák kalóriaszükséglete függ az aktivitástól, az évszaktól de még a szőrzet vastagságától is. Ha kistestű, 10 kg-nál kisebb kutyánk van, akkor viszont zavarba ejtő lehet, hogy ha mondjuk csak 0-5 kg, illetve 5-10 kg közötti, vagy – ami még rosszabb, 10 kg alatt megadott mennyiséggel találkozunk a címkén. Akkor most mennyit is kapjon mondjuk egy 8 kg-os kutya?

A kistestű kutyák kalóriaszükséglete

Józan paraszti ésszel azt gondolhatnánk, hogy ha mondjuk 5 kg-ra 300 g a napi mennyiség egy nedves eledelből, és 10 kg-ra 600 g, akkor 7 kg-ra úgy körülbelül a kettő között. Aki kicsit pontosabb akar lenni, az leosztja a 600-at 10-zel és megszorozza 7-tel. Ezzel a módszerrel már elég jó közelítést kaphatunk, amit pár nap etetési tapasztalattal pontosíthatunk is.

Igen ám, de mi van akkor, ha a gyártó által megadott érték 5 kg esetében nem arányos a 10 kg-ra megadott értékkel (a 10 kg-os érték nem a duplája)?

Etetési útmutató - Forrás: zooplus.huEbben az esetben valószínűleg olyan gyártóval van dolgunk, aki figyelembe veszi, hogy a kistestű kutyák kalóriaszükséglete testtömeg kilogrammonként magasabb, mint a 10 kg-nál nehezebb kutyáké. Tehát, egy 7 kg-os kutya nem feleannyit „fogyaszt”, mint egy 14 kg-os. Valójában ugyanolyan aktivitás mellett nagyjából ugyanannyit.

Ilyen esetben – és egyébként is – érdemes nem a nagyobb testtömegre vonatkozó ajánlásból visszaszámolgatni, hanem a kisebb testtömegre ajánlott mennyiséget alapul venni. Tehát, az előbbi példánál maradva: a 300 g-ot osztani 5-tel és szorozni 7-tel.

Kutyatápok kistestű, 10 kg alatti kutyáknak

Kutyatáp és kutyatáp között is van különbség. Ha kistestű kutyánk van, érdemes körülnézni a kifejezetten kistestű kutyáknak szánt tápok között. Itt kisebb szemekkel és többnyire sűrűbb összetétellel találkozunk, illetve: pontos adagolással 0 és 10 kg között. Nézzünk meg egy kifejezetten kistestű kutyáknak szánt tápot! A csomagoláson láthatjuk, hogy kilogrammonként van megadva az etetési mennyiség és így nem kell számolgatnunk és pontosan adagolhatunk.

Bizonyos eledelek csomagolásán testtömeg kilogrammonként van megadva az etetési mennyiség. Például: 30 g/ttkg 0-10 kg testtömeg között. Ha ilyen tápot választunk, figyeljünk rá, hogy 0-10 kg között más érték legyen megadva, mint 10-40 kg között és a fölött. Ha csak egyetlen érték van, az nem lehet pontos egy kistestű, egy közepes vagy és nagytestű esetében egyszerre.

Segítség lehet még a bizonyos márkák által a tápok mellé adott mérőpohár. Ez nagyon praktikus, mivel az adott táphoz méretezték és a skálán könnyen láthatjuk a testtömeget, így nem kell méricskélni. Szemmértékre sajnos nem lehet megmondani pontosan, hogy többet vagy kevesebbet mértünk ki az ajánlottnál.

Miért ennyire fontos a pontosság a 10 kg alatti kutyák esetében?

Egy nagyobb testű kutya esetében 10-20 gramm tévedés kevésbé jelentős, mint egy 5 kg-os kutyánál. Ha mondjuk 30 g testtömeg-kilogrammonkénti mennyiséggel számolunk, akkor a 25 kg-os kutyának megfelelő 750 gramm helyett mondjuk 770 grammot kap, az 2,6% eltérés. Míg, ha ugyanígy csak 20 grammot nézünk el, akkor egy 5 kg-os kutyánál az 13,3% különbség! Azaz, több, mint 10%-kal túl- vagy aluletetjük.

Ebből is látszik, hogy fontos a pontosság. A megfelelően beállított kalóriabevitellel elkerülhető az elhízás és csökkenthető a gyomor- és bélrendszer terhelése. Fontos megjegyezni, hogy a pontos adagolás mellett is folyamatosan szükség van a módosításokra: télen akár 30-40%-kal több kalóriára is szüksége lehet egy kutyának, illetve intenzív igénybevétel, sport, tréning, stb. mellett is fokozódik a kalóriaszükséglet. A kor, az egészségi állapot, a mozgás és az időjárás mind számítanak, ezért érdemes folyamatosan figyelni a kutya kondícióját, a pontos mérés csak az alap.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: pedigree.com; zooplus.hu; Photo by Dominika Roseclay from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...