Saját KB bal
Saját KB jobb
Flickr

Mit jelent az, hogy egy kutyatáp „holisztikus”?

Egyre több tápgyártó termékén fedezhető fel a kifejezés: „holisztikus”. Vajon mit jelent ez a termékre nézve, mitől holisztikus egy kutyatáp, létezik pontos definíció? Erre keressük a választ.

A holisztikus jelentését az idegen szavak gyűjteménye így határozza meg:

„a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is”

A holisztikus tehát mindig az egészre törekszik a részek helyet, holisztikus gyógyításnál például a páciens egész testét, környezetét vizsgálják, nem csak az adott szervet, melyre panasz van. A holisztikus kifejezést leginkább az alternatív gyógyászatból ismerhetjük, pedig számos más alkalmazási területe van ennek a nézetnek, például a vallásban, tudományban vagy a politikában is alkalmazzák. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a holisztikus jelentését, akkor azt mondhatjuk, hogy a rész helyett az egész kerül fókuszba és az adott rész megoldásához az egész vizsgálatán keresztül vezet az út. Az egészre, vagy a teljes rendszerre utal, nem csak annak részeire.

A fenti meghatározások, definíciók szerint nincs túl sok értelme a holisztikus szót kedvtelésből tartott állatok táplálékára (kutyatáp, takarmány) használni, hacsak nem arra gondolt a „költő”, hogy az adott táp a kutya egészére koncentrál, tehát nemcsak az éhség csillapítása a cél, hanem a teljes szervezet egészséges táplálása, ami viszont minden valamire való táp célja és feladata. Tehát ez a megközelítés nem nagyon állja meg a helyét.

A megoldás talán az lehet, hogy az emberek fejében a „holisztikus” szó összemosódik a „természetes” szóval és ezt kihasználva, a végtelenségig elcsépelt „natúr” és „természetes” szavak szinonimájaként kezdték el használni a marketingesek.

Az Egyesült Államokban sokkal elterjedtebbek már a holisztikus tápok, mint nálunk, annak ellenére, hogy az Association of American Feed  Control  Officials (AAFCO) (Amerikai Takarmányellenőrzési Tisztviselők Szövetsége) nemhogy nem definiálja sehogy ezt a típusú tápot, de még a holisztikus szót sem ismeri el.

Ugyanakkor számos, magát holisztikus orvosnak definiáló állatorvos praktizál az USA-ban, az egyik legismertebb Dr. Angie Krause, aki úgy nyilatkozott a holisztikus állateledelről, hogy az inkább egy irányzat a természetes táplálás felé, mely kevés feldolgozott és sok magas minőségű alapanyagot tartalmaz.

A holisztikus kutyatápnak, vagy macskatápnak tehát nincs hivatalos definíciója és nem ismerik el egyfajta speciális típusú élelmiszernek, mint például a GMO-mentes, vagy gluténmentes tápoknak. Ezeknek a típusú takarmányoknak meg kell felelniük bizonyos feltételeknek, a holisztikus tápra egy kis túlzással bárki ráírhatja, hogy az.

Amikor tápot választotok, inkább az összetevőkre figyeljetek, ne a szép csomagolásra és a hangzatos feliratokra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com, wikipedia

Fotók: flickr

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...