Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Louis Reed on Unsplash

Oroszországban bejegyezték az első, állatok számára készült Covid-19 vakcinát

Oroszországban kifejlesztették, sőt már be is jegyezték az első Covid-19 vakcinát kifejezetten állatok számára.

A Carnivac-Cov készítmény az első és eddig egyetlen ilyen jellegű oltóanyag a világon. Az orosz kutatók tehát nemcsak a fejlesztésben, de a bejegyzésben is világelsők. A hírt az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) helyettes vezetője jelentette be és számos nemzetközi sajtó beszámolt róla. A speciális Covid-19 vakcina elsősorban a prémes állatok és házi kedvencek oltására készült, de a veszélyeztetett fajok védelmére is alkalmas.

Több esetet is találtak

Oroszországban két fertőzött macskát is találtak, korábban pedig állatkertekben is azonosítottak koronavírussal fertőzött állatokat. A prágai állatkert például februárban jelentette be, hogy a zárva lévő állatkertben egy gorillának és két oroszlánnak pozitív lett a tesztje. A vírust valószínűleg a személyzettől kapták el. A betegség enyhe lefolyású volt az állatoknál, de mindhárman produkáltak megfázásos tüneteket. Az embereknél gyakori tünetet, a fáradtságot is megfigyelték rajtuk. Az állatok tehát fogékonyak a Covid-19 vírusra és nagy valószínűség szerint az ember képes megfertőzni őket.

A San Diegó-i állatkert idős gorillája januárban kapta el a fertőzést, valószínűleg egy tünetmentes dolgozótól. A gorilla súlyosan megbetegedett, tüdőgyulladást és szívbetegséget is megállapítottak nála. A nyugat síkvidéki, veszélyeztetett gorilla életét antibiotikumokkal, szívgyógyszerekkel és monoklonális antitest-terápiaval mentették meg. Winston teljesen felgyógyult a betegségből, de szakszerű segítség nélkül nem élte volna túl a fertőzést.

Védett állatok

A Carnivac-Cov hosszú távon kiemelt szerepet kaphat a veszélyeztetett állatok védelmében és a mezőgazdasági állatállomány egészségének megőrzésében. A vakcina tesztjei során a beoltott állatok szervezetében megfelelő mennyiségű antitest fejlődött, mely magas fokú védettséget biztosít az egyedek számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...