Saját KB bal
Saját KB jobb

4 tipp a hatásos kullancsok elleni védekezéshez tavasszal is

A kullancsok egész éven át potenciális fenyegetést jelentenek ránk és házi kedvenceinkre nézve. Nem kell azonban feladnunk a küzdelmet! Elővigyázatossággal és pár egyszerű lépéssel jelentősen csökkenthetjük a kullancscsípés esélyét. Az alábbi 4 tippünk segítségével megnehezíthetjük a kutyánkra leselkedő kullancsok dolgát.

A legjobb védekezés a támadás!

A kullancsok elleni védekezés alapja a megfelelő kullancs elleni készítmények rendszeres és folyamatos alkalmazása. E nélkül a többi óvintézkedés szinte mit sem ér. Hazánkban a kutyáink egész évben ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének, ezért fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk a védelemről.

Az elérhető készítmények palettája széles. Választhatunk hosszabb időtartamon, akár hónapokon át ható készítményt, mint például a Foresto® gyógyszeres nyakörv, amely egyszeri felhelyezéssel akár több hónapon keresztül hatásos lehet, ráadásul a bolhák ellen is megoldást nyújt . Ha például kutyánk nem szokott a nyakörvekhez, akkor választhatjuk a cseppentős kiszerelésű spot-on készítményeket. Ezeket közvetlenül a kutya bőrére kell cseppenteni. Ilyen például az Advantix® rácsepegtető oldat. Bár a spot-ont gyakrabban kell alkalmazni, mint a nyakörvet, a legtöbb gazdi számára nem okoz gondot a kezelés.

Bármelyik terméket alkalmazzuk, mindenképpen beszéljük meg az állatorvossal a helyes kezelési módot és az általa ajánlott alkalmazási gyakoriságot.

kullancsok bayer

Alapos átvizsgálás

Kutyánkat rendszeresen vizsgáljuk át, különösen, ha erdőben, réten sétáltunk, vagy kutyánk a magas aljnövényzetben kószált. Különösen figyeljünk a nyaktájékra, a fejre, a fülekre és a lábfejekre. Ha kullanccsal erősen fertőzött környéken élünk, akkor minden nap érdemes átnézni a kutyánkat!

Kullancsok a szabadban

A kullancsok magas fűben, sűrűn nőtt bokrok között érzik magukat otthonosan. Ám az életterük és előfordulásuk fajonként eltérő lehet. A barna kutyakullancs például gyakran fordul elő kennelekben, kutyaházakban, kertekben, de még a lakáson belül is. Míg más kullancsok inkább a vadon élő állatokon telepednek meg.

Ellenség a kapukon belül

Ha kertes házban élünk, érdemes a kertben felszámolni a lehetséges kullancstanyákat. Ritkítsuk az alacsony bokrokat, tartsuk kordában a magas füvet és a burjánzó növényzetet. Amennyiben engedélyezett kültéri kullancsirtó készítményt használunk, tartsuk be az előírt időt mielőtt kutyánk vagy mi ismét birtokba vennénk a kertet.


(X) Támogatott tartalom.
Forrás: A kedvencem és én
Képek: Photo by Gustavo Fring from Pexels; Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...