Saját KB bal
Saját KB jobb

Húsvéti tojás – Kaphat a kutyám?

A húsvéti tojás épp olyan kelléke az ünnepnek, mint a Karácsonynak a szaloncukor, de vajon kaphat belőle a kutyánk?

Mint két tojás?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre pontos választ adhassunk, lássuk, mit is értünk húsvéti tojás alatt! A húsvéti tojás eredetileg díszített tyúktojás, melyet a keresztény gyökerű kultúrákban Húsvét ünnepén szokás ajándékozni. Eredetileg a tojás a halálból feltámadt Jézus Krisztust jelképezi, de maga a tojásdíszítés szokása régebbi eredetű hagyomány. Már az ókorban is díszítettek tojást, és a hagyomány nem veszett ki a kereszténység terjedésével. Hazánkban is hasonló a helyzet, és ezért mosódik össze a keresztény feltámadási jelkép a pogány termékenységi jelképpel Húsvétkor. Elsősorban ugyanis a lányok ajándékoznak tojást a fiúknak a locsolkodás alkalmával, amely szokás maga is a termékenységet, a tavaszt és a szerelmet szimbolizálja.

De térjünk vissza a tojások kérdésére: a húsvéti tojások napjainkban lehetnek hagyományos, díszített tyúktojások vagy csokoládétojások is. Ez utóbbiakat a kutyánktól tartsuk távol, hiszen a csoki egyáltalán nem kutyának való. Szerencsére ma már gondoltak a kutyákra, és az állatfelszerelés üzletek némelyikében kaphatók kifejezetten kutyáknak szánt húsvéti tojások is.

A díszített húsvéti tojások készülhetnek főtt tojásból vagy kifújt tojásból. A friss, főtt tojásból készült festett tojások nagy eséllyel alkalmasak emberi fogyasztásra, és ezekből kutyánknak is adhatunk. Természetesen meghámozva.

Egészséges a tojás a kutyák számára? Cikkünkből kiderül!

Érdemes azonban odafigyelni, hogy a tojások minden esetben teljesen főttek és frissek legyenek. Bár a legtöbb egészséges kutya számára a szalmonella nem jelent komoly veszélyt, fő az óvatosság! A díszítés során használjunk olyan festéket, amely emberi fogyasztásra alkalmas. Ha természetes anyagokkal dolgozunk, akkor pedig ellenőrizzük, hogy azok a kutyák számára fogyaszthatók-e.

A festett főtt tojásokat meghámozva adjuk a kutyáknak. Ha a tojásfehérjét is befogta a festék, akkor inkább ne adjuk oda.

A tojásvásárlásnál lehetőség szerint válasszunk bio tojást, amely nem tartalmaz vegyi anyagokat, gyógyszermaradványokat és beltartalmi értéke magasabb, íze teljesebb, mint a ketreces tartású tojásnak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; wikipedia; Képek: Photo by Boris Manev from Pexels; Photo by Anny Pappa from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...