Saját KB bal
Saját KB jobb

Fahéj – Megeheti a kutya?

A fahéj talán az egyik leginkább szívderítő fűszer. Kevés olyan ember van, aki ne szeretné vagy ne jutna róla eszébe egy kedves gyermekkori élmény, karácsonyi emlék.

A fahéj története
fahéj
Fahéj – Forrás: wikpedia

A ceyloni fahéjfa kérgéből készült fahéj tehát valójában a „fa héja”. Már az ókorban is népszerű és keresett fűszer volt, a mai Srí Lanka (Ceylon) és India területéről exportálták. A római író, enciklopédista Plinius azt írta róla, hogy szörnyű denevérektől védett mocsarakban terem. Ennek valószínűleg a fahéjkereskedők rémes történetei adták az alapját, amelyeket azért terjesztettek, hogy magasan tarthassák az áraikat.

A római kor óta sok minden változott, ám a fahéj népszerűsége töretlen. Ma is előszeretettel alkalmazzuk italok és ételek fűszerezésére. Nálunk elsősorban a sütemények, a forralt bor és a gyümölcsös ételek fűszere, az indiai konyhában viszont olyan alapfűszer, mint nálunk a bors: édes, fűszeres szószokban, ragukban egyaránt helye van.

Egészségügyi hatások embereknél és állatoknál

Nem csak íze, de egészségügyi hatásai miatt is kedvelhetjük: gyulladáscsökkentő hatása van, jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet. II-es típusú cukorbetegeknél végzett vizsgálatok arra mutatnak, hogy nem csak a vércukorszintet, de a szív- és érrendszeri panaszokat is mérsékli a napi fahéj fogyasztás. Egyelőre kutyák esetében nem végeztek hasonló klinikai vizsgálatokat.

Bizonyos összetevői nagy mennyiségben azonban mérgezőek, és erre különösen figyeljünk, ha kutyánk számára is adnánk. Egy közepes testű kutya számára a napi maximális mennyiség kb. 1 kiskanálnyi, de ennél már kevesebb is okozhat gyomorrontást, bélproblémákat valamint száj- és nyálkahártya irritációt.

A fahéjat, mint étrend-kiegészítőt ízületi gyulladás és más krónikus gyulladásos folyamatok esetén alkalmazhatjuk (állatorvossal egyeztetve!), de soha ne adjuk bélgyulladásban szenvedő, érzékeny gyomrú, hányásra és emésztési problémára hajlamos kutyáknak.

Mire használhatjuk a fahéjat?

Körültekintéssel alkalmazhatjuk belsőleg, gyulladásos panaszok esetén, például ízületi gyulladás esetében hatékony kiegészítő lehet. Természetesen nyugodtan ízesíthetjük vele a házi kutyasütiket, hiszen kis mennyiségben a legtöbb kutyának nem okoz gondot.

Almás – sárgarépás muffin kutyáknak

Külsőleg használható párologtatóban, ha a kutyánk hajlamos a stresszre, a fahéj illóolaj nyugtatóan hathat rá. Mint minden illóolaj esetében, itt is érdemes először felkínálni a kutyának az olajat: azaz, tartsuk az üvegcsét körülbelül 30 cm-re az orrától és mozgassuk meg egy picit, hogy eljusson az illat a kutyához. Ha elhúzódik, akkor ne használjuk, de ha közeledni akar, esetleg megnyalná az olajat (ezt ne hagyjuk!), akkor bátran cseppenthetünk pár cseppet a párologtatóba vagy aromalámpába. A kutyák szaglása jóval érzékenyebb mint a miénk, ezért figyeljünk, hogy ne terheljük túl intenzív illatokkal.

A fahéj remek természetes szúnyogriasztó is: Természetes szúnyogriasztó házilag


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Whole Dog Journal; Wikipédia; PubMed.gov; Képek: pexels.com. Wikipedia: Készítette: Filo gèn' – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63169455
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...