Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Ilyen hatással van a kutyára, ha a gazdi stresszel vagy szorong

Vajon megérzik kutyáink ha stresszelünk? Milyen hatással van ez rájuk, és hogyan tudjuk őket védeni a saját szorongásunktól.

Az elmúlt időszak mindenki számára nagyon nehéz volt, és sajnos még mindig nem látjuk a végét. A korábbi időszakban sokan dolgoztak home office-ban, sokkal több időt töltöttünk otthon, mint általában és többet is stresszeltünk. Kedvenceink alapvetően örültek ennek a változásnak, hiszen több időt lehettek együtt a gazdival és kevesebb időt töltöttek egyedül.

Azt azonban ne felejtsük el, hogy a bezártság és a vírus egyéb negatív következményei bizony rengeteg stresszt és fejfájást okoznak. Amikor a bezártságban ezek miatt szorongunk, akkor azt bizony kutyáink is megérzik, sőt képesek átvenni hangulatunkat. Tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy ha stressz vagy szorongás miatt a gazdinak megemelkedik a kortizol szintje, azt bizony a kutyák is megérzik és érzékenyen reagálnak rá.

A kutyák képesek átvenni az érzéseinket

Valójában mit is jelent ez? Hogyan befolyásolja kedvenceinket a saját lelkiállapotunk? A kutyák szinte bármilyen hormonszint változást megéreznek. Ezért amikor egy gazdi szomorú és depressziós hangulata van, akkor sokszor előfordul, hogy a kutyája mellé fészkelődik, érzelmi támogatást nyújt. Megérzi, kiszagolja a hangulat változását. Kutatások azt is kimutatták, hogy még az emberi arckifejezésre is reagálnak, felismerik a boldog vagy a szomorú hangulatot. A kutyák többek között ezért is alkalmasak terápiás célokra.

Ha a gazdi állandóan stresszel az a kutyára is rossz hatással van

Teljesen normális, ha rosszkedv vagy szorongás esetén kutyánkra támaszkodunk egy kicsit. Az összebújás kedvencünkkel bizony nagyon megnyugtató tud lenni. Azonban ha a kutyának folyamatosan stresszes, szorongással járó érzéseket adunk át, az bizony nagyon rossz hatással lehet rájuk.  Megváltozhat az étvágyuk, az alvási szokásuk, tulajdonképpen ők is olyan érzelmeken mennek keresztül, mint a gazdik. Viselkedési zavarokat is okozhat, félelmet és ebből fakadó agressziót is kiválthat.

Csökkentsd a stresszt

Ha azt látod kutyádon, hogy kutyád vagy macskád viselkedése megváltozik, érzékelhetően nyugtalan lesz vagy félős, akkor gondold végig, hogy milyen érzésekkel vetted őt körül az elmúlt időszakban. Természetesen mindenekelőtt ki kell zárni a szervi megbetegedések lehetőségét, majd át lehet térni a lelki okokra. Ha összefüggést találsz a te hangulatod és a kutyád változása között, akkor érdemes megállnod egy pillanatra és átgondolni a lehetőségeidet. A stresszt sokféleképpen lehet oldani, csökkenteni. Ha megtalálod a gyökerét, a kiváltó okát és eljutsz a kezelésének módjáig, akkor mindkettőtöknek sokkal könnyebb lesz megélni ezeket a nehéz időket.

Természetes táplálék kiegészítők

A stressz csökkentésére ma már többféle, természetes összetevőkből készült táplálék kiegészítőt is találsz a piacon, kifejezetten kisállatok számára. Gyógynövény keverékek, illóolajok vagy a CBD készítmények is hasznosak lehetnek, hogy megkönnyítsd kisállatod számára egyensúlyban tartani a stressz hormonokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...