Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Ezért imádják a kutyák a botokat olyan nagyon

A legtöbb kutya úgy szereti a földön heverő botokat, mint egy labdát, vagy egyéb más játékot. De gondolkoztál már rajta, hogy vajon miért?

A botokat nem csak apport játékként szeretik a kutyák, de imádják megrágcsálni és sokszor meg is enni őket. Ettől aztán van olyan gazdi, akit frász tör ki és a fa rágcsálását és lenyelését túlságosan veszélyesnek tartja.  De mi az igazság? Valóban veszélyes játék és rágcsálnivaló egy bot?

Mágnesként vonzza őket

Azok a kutyák, akik megőrülnek a botokért a legtöbb esetben már a fa szagát és ízét is imádják. Tehát nem csupán játéktárgynak tekintik, hanem igazi finomságnak. A bot állaga pedig csodás rágcsálnivalót kínál a kutyának, lehet aprítani, recsegtetni, szétszedni darabokra.  A bottal való játszadozás és a fadarabok lenyelése azonban rejt némi veszélyt magában, melyről jó, ha minden gazdi tud.  Egy kiszáradt fadarab játék közben úgy törhet, vagy repedhet, hogy akár szúrt sebet is okozhat a kutyának, vagy szájpadlását, ínyét is felsértheti. A fadarabok lenyelése pedig gyomorproblémákat okozhat, előfordulhat, hogy például valamilyen penészgomba van a fában, amit a kutya gyomra nehezen tolerál.  Extrémebb esetben fogtöréshez is vezethet egy szerencsétlen találkozás egy bottal.

A rágóteszt

Egy amerikai kisállat szájsebész szakorvos, Dr. Herrmann szerint csak olyan tárgyat adjunk rágcsálni a kutyánknak, melynek felületébe bele tudjuk nyomni a körmünket, tehát nem kőkemény és rugalmatlan felület. A túl kemény felület kifejezetten káros a fogaknak. Egy kemény bot azonban nem csak a fognak rossz, de darabjainak lenyelése további problémát is okozhat. Hányáshoz, hasmenéshez vezethet és sajnos meg is akadhat a bélben egy nagyobb darab. Arról nem is beszélve, hogy a nyelőcsőben és a szájüregben is komoly sérüléshez vezethet.

Kinek veszélyes

Azok a kutyák, akik hajlamosak a habzsolásra, intenzíven és vehemensen játszanak, a botokkal szemben sem lesznek visszafogottak. Számukra és a kölyökkutyákra nézve veszélyesebb a bot rágcsálás és dobálás.  Rájuk fokozottan kell ügyelni és lehetőleg inkább valamilyen biztonságos játékot kell felkínálni nekik, amikor rákattannak egy botra.  Ma már kapható biztonságos gumibot is (fetch stick), amit nem tud szétrágni a kutya és nem okozhat neki sérülést.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogster

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...