Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Zebraborjú halálát okozta a tűzijáték egy angliai állatkertben

A kis zebra úgy megriadt a tűzijáték robbanásairól, hogy nekirohant kifutója kerítésléceinek és azonnal életét vesztette.

Újabb értelmetlen állatkerti tragédia történt, ezúttal Bristolban, az Egyesült Királyságban.  Az állatkert maga közölte a gyászhírt, miszerint egy tűzijáték miatt elpusztult az állatkert aktuális kedvence és sztárja, a nyolc hónapos zebraborjú. Hope, a dél-nyugat-angliai Noah’s Ark Zoo Farmon született tavasszal, az első komoly járványügyi lezárások idején és azonnal közösségi sztár lett. Amint újra nyitottak az állatkertek már nemcsak online, hanem személyesen is nagyon sokan ellátogattak megcsodálni.

Halálra rémítette a tűzijáték hangja

A kis zebra élete azonban tragikus véget ért.  Minden évben november 5-én tartják az Egyesült Királyságban a Guy Fawkes napot, más néven az Örömtüzek Éjszakáját. Ezen a napon arra emlékeznek, hogy 1605-ben Londonban leleplezték az I. Jakab angol király elleni lőporos összeesküvést (Gunpowder Plot), melynek egyik résztvevője volt Guy Fawkes. Hagyományosan ilyenkor tüzeket raknak szerte a városban és tűzijátékkal egészítik ki az élményt. A járványhelyzet miatt a központi ünnepségek le lettek fújva, de sokan otthon, a saját kertjükben, vagy házuk előtti utcáról kezdték el fellőni a tűzijátékot.

Az állatkerthez közel is ez történt, a hangok pedig szokatlanok és nagyon ijesztőek voltak a kis állat számára. Rémületében pedig saját kifutójának kerítésébe rohant, olyan erővel, hogy nem élte túl az ütközést. Vajon el tudja képzelni bárki azt az ijedséget és félelmet, amely egy ilyen erejű ütközéshez vezet egy állatot? Borzasztó és értelmetlen halál. Nincsenek rá szavak.  Az orvosi boncolás szerint a kis zebra azonnal életét vesztette.

Sok állatra van hasonló hatással

Az állatkert igazgatója szerint Hope tele volt energiával, fiatal és egészséges borjú volt.  Nem hibáztatják a tűzijáték szervezőit és tartóit, hiszen nyilván nem az volt a szándékuk az ünnepléssel, hogy halálra rémítsék az állatkert lakóját. Azonban az eset tragikus példája annak, hogy a tűzijáték és petárdák hangja milyen hatással lehet a bennünket körülvevő állatokra. Kedvenceinkre, háziállatainkra, kutyákra, macskákra egyaránt.  Pedig van alternatíva az értelmetlen durrogtatásra, ma már „csendes” tűzijátékot is lehet szervezni, csak a hajlandóságot kell megtalálni rá.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: cnn.com, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...