Saját KB bal
Saját KB jobb

Fürdetés

Nem lehet elég korán kezdeni!

Ahogy az időjárás hűvösebbre és csapadékosabbra fordul, úgy válik egyre gyakoribbá a fürdetés. Valljuk be őszintén, a kutyás életnek nem ez a legjobb része! Sok kutyának – és gazdinak! – már a gondolatától is feláll a hátán a szőr.

Pedig a fürdetés is csak egy olyan feladat, amelyet rendszeresen el kell végezni. Ahhoz, hogy a kutyánk számára a lehető legkevesebb stresszel és ennek következtében hisztivel járjon a dolog, érdemes már kölyökkorban megismertetni vele a fürdés élményét.

A korai szocializáció jelentősége

A kutyanevelésben a szocializáció nem csupán a társas kapcsolatokra terjed ki. Szaknyelven a szocializáció a különböző, és lehetőleg változatos ingerekhez történő fokozatos hozzászoktatást jelenti. Kölyökkorban a kutyák nyitottabbak és tanulékonyabbak, ezért fontos, hogy egészen kis korban minél több mindennel megismertessük őket, így elkerülhetők a későbbi fóbiák, félelmek.

A fürdetés – illetve a szárítás, kutyakozmetika, karomvágás és egyéb higiéniai és ápolási tevékenységek – alapvetően nem kellemetlenek a kutyák számára, az egészségük szempontjából pedig lényegesek. Érdemes ezért már 8 hetes kortól a kölyköket kézbe venni és apránként, lépésről lépésre bevezetni őket a tisztálkodás világába.

Ha nem is feltétlenül fogjuk gyakran fürdetni a kutyánkat, szánjunk időt rá, hogy megtanulja, hogy ez a tevékenység egyáltalán nem félelmetes. Tegyük a kicsit a fürdőkádba, hagyjuk, hogy felfedezze a zuhanyrózsát, a kádat és a tisztálkodó-eszközöket. Dicsérjük és jutalmazzuk, ezáltal kellemes élményekkel társítja majd a fürdőszobát. Nagyobb korban aztán jöhet a fürdetés is, először csak játékosan. Ahogy az alábbi videón is látható, a gazdi (Zak George, kutyatréner) 35 percet szán az első fürdetésre. Bár maga a fürdés mindössze tíz percet vesz igénybe, az, hogy jó élményekkel társuljon az első vizes élmény, megéri a befektetett energiát.

Fürdetés felnőtt korban

Ha felnőtt kutyát fogadunk örökbe, akkor is érdemes a kapcsolatunk elején elkezdeni a fürdés és kozmetika bevezetését. Mint általában a változásokat, a fürdést is az új környezethez fogja társítani, ezért könnyebben fogadja majd el. Hacsak nincs komoly okunk rá, ne várjunk sokáig az új ingerek bevezetésével – úgymond, dobjuk be a kutyát a mély vízbe.

Ha az új családtagod súlyos traumán esett át, akkor érdemes már a kapcsolatotok elején tréner vagy kutyapszichológus segítségét kérned, hogy a lehetőségekhez képest kíméletesen és tapintatosan tudd megismertetni vele a világot.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dog Endorsed; Zak George kutyatréner; The importance of early socialization – Dog’s Naturally Magazine; Videó: Zak George – Youtube; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...