Saját KB bal
Saját KB jobb

Új megoldás a belső szemgyulladás kezelésében?

Számos ma ismert gyógyszer ered természetes forrásból. Köztudott, hogy a penicillint, az első antibiotikumot penészgombákból nyerték, de talán ma már kevesen tudják, hogy az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítót, az aspirint a fűzfa kérgének kivonatából állították elő. Sőt, a kérget lehántva most is hozzájuthatunk ehhez a hatóanyaghoz. A gyógyszerkutatásban folyamatosan vizsgálják a növények, természetes anyagok gyógyászati alkalmazásának lehetőségét, így a belső szemgyulladás minél hatékonyabb kezelésének érdekében is folynak vizsgálatok.

A belső szemgyulladás

A belső szemgyulladás, más néven uveitis, leggyakrabban a szürkehályog műtétek után fellépő gyulladásos tünet, amely gyakran vezet a műtét sikertelenségéhez – mind az emberek, mind a kutyák körében. Az uveitis önállóan nem alakul ki, kutyák esetében mindig valamilyen más betegség vagy trauma következtében lép fel a szem belsejében az érhártya (uvea) gyulladása. Egyes autoimmun betegségek, ráktípusok, fertőző betegségek, sőt kezeletlen szürkehályog következtében is kialakulhat.

A belső szemgyulladás súlyos, gyakran a látás elveszítésével járó probléma, amelyet jelenleg szisztémás és helyi szteroid és nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek együttes adásával kezelnek. Míg ezek segítségével hatékonyan kezelhető a betegség, sajnos számos kellemetlen mellékhatással járnak. Hányást és hasmenést okozhatnak, hosszútávon károsíthatják a májat és a veséket, illetve gyomorfekély kialakulásához vezethetnek.

Tünetei:
  • a szem kipirosodása, fájdalma
  • gyakori pislogás, hunyorgás
  • fényérzékenység
  • homályos szem

Kutatási eredmények

Egy friss kutatás során a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert kurkumát vizsgálták a Texasi Egyetem kutatói, és azt találták, hogy a kurkumában található kurkumin vegyület sikerrel alkalmazható a belső szemgyulladás kezelésében. A vizsgálatok során a kurkumából kivont kurkumint egy felszívódást lehetővé tevő nanorészecskés formulában használták. Az eredmények alapján reménykedhetünk benne, hogy ezzel a természetes hatóanyaggal mellékhatások nélkül kezelhetővé válik a belső szemgyulladás, így növekedhet a sikeres szemműtétek aránya is.

A formula egyelőre a klinikai vizsgálati fázisban van, tehát még nem elérhető az állatorvosi gyakorlatban.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark
Képek: Photo by Tina Papai from Pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...