Saját KB bal
Saját KB jobb

25 év cirkuszi fogság után így élvezi a szabadságot Toshka, a medve

Toshka egy ukrán cirkusz mutatványosa volt 25 éven keresztül. Miután haszontalanná vált leadták egy menhelyre, ahol végre visszakapta szabadságát.

A vadállatos cirkuszok betiltása és megszüntetése szerencsére ma már egyre nagyobb ütemben folyik. Sorra bővül azoknak az országoknak a száma, ahol –általában társadalmi nyomásra – meghozzák a szükséges törvényeket az állatok cirkuszi kizsákmányolásának megszüntetésére.

Borzasztó és nagyon szomorú sorsok, állati történetek fűződnek egy-egy cirkuszhoz. Az általában fiatalon befogott vadállatokat fájdalmas módszerekkel kényszerítik mutatványokra és egész életükre elveszik tőlük a szabadságot.

Toshka 25 évig volt mutatványos

Toshka egy csodálatos barnamedve, aki életének java részét rabszolgaként, mutatványosként élte egy ukrán cirkuszban.  Miután kiszórakoztatta a nagyérdeműt, idejének nagy részét ketrecében vagy egy szállítóautóban töltötte.  Mert Toshka végigturnézta az országot is. Miután pedig kiöregedett, haszontalanná vált és sok lett vele a probléma, a cirkusz tulajdonos leadta egy menhelyre, ahol elkezdődött a rehabilitációja és a gyógyítása. Oly sok hosszú év után Toshka végre szabadon ülhet a fűben és élvezheti a semmittevést itt éppen a zuhanyzást és a napsütést:

Gondozója elmondta, hogy amit ezen a videón látunk, az egy viszonylag hosszú rehabilitációs folyamat eredménye. Toshka több mint egy hónappal ezelőtt került hozzájuk, három másik cirkuszi medvével együtt. Eleinte nagyon félt az emberektől, két hétig el sem hagyta a bokros, fás területet. Nagy nehezen aztán előmerészkedett és gondozói is egyre közelebb kerültek hozzá. Kedvenc tevékenysége lett a zuhanyzás, akár órákon át képes ülni a napon és élvezni, ahogy gondozói locsolják.

Drága Toshka, legyél nagyon boldog!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Fotó: youtube.com, onegreenplanet.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...