Saját KB bal
Saját KB jobb
ADI

[VIDEO] Elválaszthatatlan a cirkuszból mentett oroszlán pár

Egy guatemalai cirkuszból mentett oroszlán párról tett közzé szívmelengető videót az a szervezet, mely a cirkuszok bezárásai után az állatok elhelyezéséről próbál gondoskodni.

A vadállatos cirkuszok betiltásáért egyre több helyen lobbiznak állatvédők, sőt egyre gyakrabban kapnak társadalmi és politikai támogatást is. Ennek a kitartó küzdelemnek hála, folyamatosan nő azon országok száma, ahol már nem szerepelhet oroszlán, tigris, elefánt vagy bármily más vadállat a porondon.

Van élet a cirkusz után?

Arról viszont ritkán esik szó, hogy mi történik ezekkel az állatokkal azután, hogy egy-egy kiharcolt törvény életbe lép. Nagyon hosszú folyamat és óriási előrelépés minden egyes „cirkusz törvény” megszületése, hatályba helyezése és végrehajtása. Arra viszont általában kevés figyelmet fordítanak a törvényhozók, hogy a szórakoztatóipar fogságából szabaduló állatokra milyen elhelyezés és élet vár. Guatemala két évvel ezelőtt léptette életbe cirkuszos törvényét, melyben megtiltotta az egész ország területén a vadállatok cirkuszi szerepeltetését. Arról azonban nem rendelkezett, hogy mi legyen az állatok sorsa.

A szabadulás terhe

Az ADI (Animal Defenders International) nemzetközi állatvédelmi szervezet kezdett mentőakcióba az országban, melynek keretén belül tigriseknek és oroszlánoknak kerestek megfelelő helyet és ellátást. Nagy részük szinte biztosan nem élné túl, ha visszaengednék a vadonba, hiszen szinte minden cirkuszi állatra igaz, hogy kölyökként ejtik őket fogságba. Nagyon korán elszakadnak természetes élőhelyüktől és fajtársaiktól, így nem tanulják meg a túlélés kulcsfontosságú szabályait, törvényeit. Számukra csak egy menhely, vadaspark lehet megoldás, ahol felügyelet mellett, de szabadon és békében élhetik nyugdíjas napjaikat.

Elválaszthatatlan páros

A mentési folyamatokról és a biztonságba helyezett állatok mindennapjairól a szervezet folyamatosan hírt ad online felületein.  A napokban egy olyan oroszlán párról tettek közzé egy felvételt, akik együtt raboskodtak a cirkuszban, együtt kerültek a mentőakcióba és azóta is elválaszthatatlanok. Nem is próbálták szétválasztani őket, hiszen olyan erős a ragaszkodásuk és a szeretetük egymás iránt, hogy csakis együtt voltak elhelyezhetők. Nézzétek meg, ők itt Tarzan és Tanya boldogan, biztonságban, békében és nagy nagy szeretetben:

Gyötrelmes élet után happy end

A két oroszlán borzasztó állapotba került a mentési akcióba. Mindkettőjüknek eltávolították a karmait, testüket sebek és régi sérülések nyomai borították. Tarzan fogai olyan súlyos állapotban voltak, hogy azonnali műtétre szorultak. A cirkusz kegyetlenségének hegeit egész életükben testükön fogják viselni, de lelkük szemmel láthatóan elindult a gyógyulás útján.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Fotó: ADI, Facebook/ADI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...