Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Horgolás: Két kutyás kiegészítő

Horgolás – ha eddig nem próbáltad, azért, ha szereted, de nincs ötleted, akkor azért!

A következő horgolt kutyás kiegészítők között találtok abszolút kezdő projekteket és olyat is, amely egy kicsit nagyobb gyakorlatot igényel. A horgolás egyébként bizonyítottan jó hatással van az idegrendszerre, segít megnyugodni és alacsonyan tartani a vérnyomást. Ha elsajátítod a horgolás alapjait, egy egészen új világ nyílik meg előtted: egy gombolyag színes fonalból csodaszép kiegészítőket, takarókat, játékokat készíthetsz.

Horgolt nyakörv

Ez egy abszolút kezdők számára is megvalósítható kiegészítő. Ha az alap pálcákkal tisztában vagy, mire elkészíted a nyakörvet, már be is gyakoroltad őket. Mivel kevés fonal szükséges hozzá, ezért szuper a maradék fonalak felhasználására! Bármilyen vastagságú fonalat használhatsz, a hozzá illő horgolótűvel – amid éppen van otthon. Az elkészült nyakörvet díszítheted gombokkal, szalagokkal, gyöngyökkel vagy műanyag betűkockákkal személyre szabhatod.

horgolt nyakörv DIY

Elkészítés

A szélességében fogunk dolgozni. Először készíts annyi láncszemet, amilyen szélesre a nyakörvet szeretnéd plusz egyet (ebbe a szembe nem dolgozunk majd). Soronként, oda-vissza haladva minden láncszembe horgolj egy rövidpálcát. Az utolsó rp-nál adj hozzá egy lsz-et és fordítsd meg a munkát. A második sorban minden rp-ba horgolj egy rp-t, majd az utolsónál ismét adj hozzá egy lsz-et és fordulj.

Ezt folytasd addig, amíg a nyakörv kellő hosszúságú nem lesz. A legjobb, ha a kutyád meglévő nyakörvéhez méred hozzá, vagy egyenesen a kutyád nyakára, ha éppen ott van veled. A fonaltól függően az elkészült nyakörv nyúlhat majd egy picit, de inkább laza legyen, mint túl szoros.

Mivel ez egy dekoratív kiegészítő, nem pedig egy funkcionális darab, ezért varrhatsz rá tépőzárat, vagy ha tudsz gomblyukat horgolni, azzal is összekapcsolhatod.

Horgolt csiga kutyafekhely

Alapvetően ez a projekt sem igényel túl nagy gyakorlatot vagy különleges képességeket, viszont türelemre és kitartásra lesz szükséged, különösen, hogyha nagy méretben horgolod meg. Az elkészült fekhely viszont garantáltan egyedi és örök darab lesz!

Minél vastagabb fonalat választasz, annál hamarabb elkészül a kívánt hosszúságú kígyó, amit poliészter tömőanyaggal tudsz kitömni. A tömést ne hagyd a végére, hanem szakaszonként dolgozz, így könnyebben tudod egyenletesen eloszlatni a tömőanyagot. Attól függően, hogy milyen fonalat választasz, az elkészült fekhely mosógépben is mosható lesz.

horgolt kutyafekhely

Elkészítés

Végig folyamatos körben dolgozunk, ne kösd össze a köröket lsz-ekkel, nem kell a sorokat emelni, csak haladj folyamatosan.

Belső csiga

A kezdéshez készíts gyűrűt és ebbe horgolj 5 rp-t, vagy 5 lsz-et kapcsolj össze gyűrűvé, és mindegyikbe horgolj egy rp-t, amelyik módszer szimpatikus (5 rp). Az első pár körnél használj sorjelölőt, hogy ne téveszd el a számolást (egy biztosítótű is tökéletesen megfelel).

A második körben minden rp-ba horgolj két rp-t (10 rp).

A harmadik körben az első rp-ba horgolj 1 rp-t, míg a másodikba 2 rp-t. Ezt váltogasd a végéig (15 rp).

Negyedik kör: *1rp, 1 rp, 2 rp* azaz az első rp-ba 1 rp, a másodikba 1 rp, a harmadikba 2 rp kerül, és ezt ismételjük a kör végéig (20 rp).

Ötödik és minden további kör: minden rövidpálcába horgolj 1 rp-t (20 rp körönként).

Ha elérted a kellő hosszúságot, elkezdjük a fogyasztást, ami a kezdésnél alkalmazott szaporítás fordítottja:

*1 rp, 1 rp, 2 rp-össze* – ötször (15 rp)

*1 rp, 2 rp-össze* x 5 (10 rp)

2 rp-össze x 5 (5 rp)

Varrd össze a végeket, tekerd fel az elkészült kígyót csigaformába, és zsákvarrótűvel öltsd egymáshoz a rétegeket pár helyen, hogy stabilan tartson.

Külső perem

Szükség lesz még egy külső peremre, amely ugyanúgy készül, mint a belső kígyó, csak 35 szemig szaporítunk az elején:

Kövesd az utasításokat a negyedik körig, majd az ötödik körben: *1 rp, 1 rp, 1 rp, 2 rp* ismételd ötször a sor végéig (25 rp)

Hatodik kör: *1 rp, 1 rp, 1 rp, 1 rp, 2 rp* ismételd ötször a sor végéig (30 rp)

Hetedik kör: *1 rp, 1 rp, 1 rp, 1 rp, 1rp, 2 rp* ismételd ötször a sor végéig (35 rp)

A nyolcadik sortól minden szembe egy rp-t horgolunk, amíg olyan hosszú nem lesz, hogy kitömve körbeérje a meglévő csigát. Körönként 5 szemet fogyasztva zárd le, majd varrd össze a végeket, és zsákvarrótűvel öltsd a csiga köré a peremet.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és képek: The Bark. Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...