Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiürültek a menhelyek New Yorkban, a legtöbb kutya befogadónál van

A koronavírus terjedésével párhuzamosan sok minden kiürült és elfogyott világszerte. A boltok polcai lefogytak, tartós élelmiszer, fertőtlenítőszer és WC papír készletek pedig pár nap alatt tűntek el. Azonban arra senki nem számított, hogy a menhelyek is kiürülnek, legalábbis az Egyesült Államok nagy részén.

A Bloomberg  adott hírt arról, hogy New York államban szinte teljesen kiürültek a menhelyek, a legtöbb mentett és gazdátlan állat ideiglenes befogadóhoz került. A karantén előre nem látott módon hozta meg a kedvet és hajlandóságot, na meg a lehetőséget a befogadásra. Az egész államból azt jelentik a menhelyek, hogy nagyon kevés örökbe-, vagy ideiglenes gazdihoz adható kutya és cica maradt a telepeken. Úgy tűnik, az embereknek szükségük van egy kis vidámságra, változatosságra és egy kis szőrös szeretetre a karantén idején. Így van kiről gondoskodni és a legtöbb embernek ideje és energiája is jut egy kis állat gondozására.

Két hét alatt elfogytak

Nem csak New York államban nőtt meg az örökbefogadási kedv, szinte az egész országban hasonló esetekről számolnak be. Összességében 70 százalékkal több kutyát és cicát vettek magukhoz családok, nagy részük ideiglenes befogadóként.  Arra is volt már természetesen sok példa csak az elmúlt két hét alatt, hogy az ideiglenes gazdikból örökbefogadó lett.

Ideiglenes befogadás

Egy menhelyeken tengődő kutyának az ideiglenes befogadó maga a csoda és az első komoly esély az örökbefogadásra. Nem azért, mert a befogadó majd megtartja őt (vagyis bebukja – ahogy ezt az állatmentők mondják), hanem mert esélyt kap a szocializációra, a családi élet megismerésére. Egy ilyen kutyáról a befogadó pontos leírást és ajánlást tud adni, így csökkenti annak esélyét, hogy a kutya nem megfelelő családba kerüljön. Ideiglenes befogadás során kiderül például, hogy mennyire szereti a gyereket, vagy más kutyákat, cicákkal hogyan tud együtt élni, mennyire macerás a pórázon sétáltatás és hogy mennyit kell még tanulnia egy új környezetben. Ezek az információk nem nagyon derülnek ki a kutyáról a menhely rácsai között. A legfontosabb persze, hogy a kutyának addig sem a rácsok mögött kell töltenie napjait, amíg rá nem talál az álomgazdi. Igen, kötődni fog átmeneti gazdájához, de a kutyák hamar és gyorsan alkalmazkodnak egy új élethez. Hiszen tudjuk, ők nem a múltban és nem a jövőben élnek, csakis a jelenben.

Ne habozzatok tehát ideiglenesen magatokhoz venni egy kutyust, ha most az otthon maradás idején lehetőségetek van rá. Csak jót tesztek a kutyával és magatokkal is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: bloomberg.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...