Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Autós üléshuzatvédő házilag

Hurrá utazunk! Csak tiszta kutyaszőr és sár lesz az egész autó… Állatos áruházakban kaphatók különböző huzatvédők, amelyek megvédik a hátsó ülést a kutyaszőrtől és a kosztól, de ha kedved és kézügyességed engedi, otthon is készíthetsz ilyet. A végeredmény legalább olyan hatékony és valószínűleg sokkal dekoratívabb lesz, ráadásul olcsóbban is kijössz, mintha boltban vennéd meg.

Mire lesz szükséged?

Mérőszalag

Szabókréta

Duplaszéles textil az általad választott színben és mintában

Hozzáillő szalag vagy ferdepánt a szegélynek

Felvasalható ragasztócsík

Olló

Vasaló

Tű, erős cérna

Hogyan fogj hozzá?

Először is mérd le az autód hátsó ülésének méreteit: 

 

  1. A hátsó ülés háttámlájának magassága, az ülés mélysége és az ülés szélétől az első ülések fejtámlájáig mért távolságok összege + 30 cm adja meg a takaró hosszát. Ha használsz a kutyádnak biztonsági övet, akkor jegyezd fel, hova esik a csatlakozó, hogy kihagyhass neki egy nyílást.
  2. Az ülés legnagyobb szélessége adja meg az ülésvédő szélességét, erre hagyj rá 2 x 10 cm-t a két szélen. 

A kész méretek birtokában vedd meg az anyagot duplán. Kalkuláld rá, hogy varrás előtt be kell avatni, lehet, hogy összemegy egy keveset. A ragasztócsíkból vedd meg a szélesség és a hosszúság kétszeresét, a ferdepántból vagy szalagból, amit a szegéshez fogsz használni pedig még plusz 3 métert.

Beavatás után szabj ki két egyforma téglalapot a méretek szerint, gombostűzd össze és jelöld be rajta a fejtámlák helyét – ide kerülnek majd a pántok. Az öntapadós szalaggal és a ferdepánttal szegd körbe a két anyagot a visszájukkal egymás felé, így egy, a hátsó ülésedre illeszkedő takarót kapsz. 

Vágj le annyiszor 2 x 30 cm-t a szegélynek használt szalagból, ahány fejtámla van a kocsidban (a hátsó ülésen általában 2 vagy 3, plusz az első két ülésnek 1-1 db, tehát 4 vagy 5 összesen). Az előzőleg bejelölt helyekre pár öltéssel varrd fel a szalagokat, úgy, hogy ezekkel tudd majd hozzákötni a takarót a fejtámlákhoz. Ha úgy jobban tetszik, használhatsz szélesebb gumiszalagot is, akkor nem kell mindig kötözgetni, elég csak áthúzni a fejtámlákon a gumit és helyén is marad a takaró. 

Jó utat kívánunk! 🙂

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél
Forrás: mysassyself.com; képek: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...