Saját KB bal
Saját KB jobb
facebook.com/drtolgyesizoltan

Dél-Pesten Parvo-járvány közeli helyzetre figyelmeztetik a kutyatulajdonosokat

Egy pesterzsébeti rendelő hívta fel a gazdik figyelmét a veszélyre.

A Tölgyesi Állatorvosi rendelő Facebook oldalán olvasható az alábbi bejegyzés , mely arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre több Parvo-vírusos esettel találkoznak a környéken és a helyzet már járvány közelivé vált.

” Kedves Tulajdonosok!

Rendelőnkben egy hét alatt 3 „parvos” kutya fordult meg. Dél-Pest több kerületében jelezték a kollégák, hogy járvány közeli helyzet van. Ennek tükrében kérjük a Tulajdonosokat (ez amúgy minden időszakban érvényes figyelmeztetés!), hogy a még oltatlan, vagy nem teljes oltási sorozattal rendelkező kölyökkutyákat NE vigyék ki az utcára, az utcai cipőkhöz ne férjenek hozzá, a rendelőben a kutyákat ölükben fogva várakozzanak. Fiatal, oltott kutyákkal is érdemes kerülni a kutyafuttatókat, zsúfoltabb parkokat. Felnőtt kutyáknak is érdemes beadatni a kombinált oltást, ha azt esetleg nem kapja évente.”

A legnagyobb veszélyben a kölykök és azok a kutyák vannak, akik nem kapják meg évente a kombinált oltást. Ez az oltástípus jelenleg nem kötelező, de minden tulajdonosnak ajánlott és szerencsére ma már nagyon sokan felismerték a fontosságát. A rendelő közleményében kitér arra is, hogy pontosan mit okoz a parvovírus és milyen tünetekkel jár:

A Parvo vírus által okozott betegség, a parvovírusos bélgyulladás napjainkra a vakcinázásnak köszönhetően jelentősen visszaszorult, mégis időnként előfordul, főleg oltatlan kutyák körében. Fertőző megbetegedésről van szó, amely járványos formában is jelentkezhet.
Lappangási idő 1-4 nap. A beteg állatnál a hőemelkedés mellett bágyadtság, és abszolút étvágytalanság figyelhető meg. A kutya nem iszik, majd 1-2 napon belül sűrűn ismétlődő hányás, és hasmenés, esetenként véres, bűzös hasmenés jelentkezik.
Nagyon fontos, hogy az állat mielőbb vénás infúzióban részesüljön, mert csak ez az egyetlen módja a folyadékpótlásnak. A gyors kezelésnek, a beadott szérumnak, gyógyszereknek köszönhetően van esély a gyógyulásra, viszont minél fiatalabb a kutya és minél később kerül állatorvoshoz, az esélyek rohamosan romlanak.
Vakcinázás mellett járványveszélyes időben kerüljük a kutyák által gyakran látogatott parkokat, tereket a sétáltatás során, valamint gyakrabban fertőtlenítsünk. Kiskutyákat, amíg azok nem részesültek az úgynevezett kölyökkori sorozatoltásban (minimum egy monovalens parvo vakcina és két kombinált oltás), tilos az utcára kivinni.

Vigyázzatok kutyáitokra és ne kockáztassátok meg a kombinált oltás elhagyását.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: FB/Quercus-Tölgyesi Állatorvosi Rendelő

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...