Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube/IDAUSAvideo képernyőfotó

Milliók mozdultak meg két állatkerti panda életéért

A Memphisi Állatkertben tengődő pandák 2003 óta élnek nem megfelelő körülmények között, egészségük pedig egyre romlik.

YaYa és LeLe pandának hamarosan lejár a bérleti szerződése, az állatvédők pedig azonnali nyugdíjazásukat követelik. A két panda Kína tulajdona, ők adja bérbe az állatkertnek. Sőt, a világ összes pandája a kínai állam tulajdona. Korábban a kínai diplomácia ajándékozott ugyan pandákat más országoknak, de mára ez a gyakorlat megszűnt.

1984 óta csak bérelni lehet pandát, eladni és venni sem lehet. A bérleti díj pedig igen borsos. Egyes források szerint évi egymillió dollárba kerül egy állatkertnek egy panda bérlése. Sőt, ha valahol egy pandának kölyke születik, az is automatikusan a kínai állam tulajdonába kerül.

Húsz év után talán végre hazatérnek

Az In Defense of Animals (IDA) álltvédő szervezett tett felhívást közzé, melyben azt követelik, hogy pandák kölcsönszerződésük lejárta után nyugdíjazzák. Azt szeretnék elérni, hogy ne hosszabbítson szerződést az állatkert, a két panda pedig térjen vissza Kínába. A szervezet egy korábbi petíciójával együtt több mint 1 millió e-mailt generált a döntéshozóknak a pandák érdekében. Az állatok egészségével és jólétével kapcsolatban számos aggály merült fel. Különösen az utóbbi években romlott látványosan az egészségügyi állapotuk.

Ketreceik kicsik és szorosak, alultápláltak és számos szorongásos tünetet produkálnak.  A zoochózis tüneteit produkálják. YaYa szőre az atkák okozta krónikus fertőzés miatt súlyosan kihullott, LeLe-nek pedig eltörtek az őrlőfogai. Egyikük sem érdeklődik a nekik kínált bambusz iránt. A ketrecükben fel alá járkálnak, megsebzik magukat, vagy egész nap csak alszanak. Az állatvédők szerint egy hét alatt mindössze négy alkalommal engedik ki őket egy nagyobb kifutóra.

Billie Eilish is felszólalt a pandákért

Az amerikai szupersztár, Billie Eilish is a pandák mellé állt, mely nagyon sokat lendített az ügyön. A kölcsönszerződés 2023 áprilisában jár le, addig az állatvédők tovább küzdenek minden lehetséges platformon a pandák nyugdíjazásáért.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...