Saját KB bal
Saját KB jobb

Kineziológiai tapasz kutyáknak – Lehet? Szükséges? Használ?

A kineziológiai tapasz vagy kinesio tape az utóbbi időben nem csak a profi sportolók körében örvend egyre nagyobb népszerűségnek. Az ok, amiért a hobbi sportolók és az egyáltalán nem sportolók közül is egyre többen kipróbálják, meglehetősen egyszerű. A kineziológiai tapasz egyre elérhetőbb, és mellékhatások nélkül alkalmazható. Szemben a gyógyszeres alternatívákkal, nem tartalmaz sem szteroidot, sem más gyulladáscsökkentő hatóanyagot.

Bár a használók között is megoszlanak a vélemények a hatásosságát illetően, sokan esküsznek rá, hogy – akár egyéb terápia mellett – a kineziológiai tapasznak köszönhetik, hogy felépülnek. Nem csoda tehát, hogy az állatgyógyászatban, elsősorban lovas körökben, de a kutyások körében is terjed.

Mi az a kineziológiai tapasz?

Az elmúlt években a sportversenyeken a fáslikat, pólyákat, kötéseket a bőrre ragasztott színes szalagok váltották fel. Ez a kinesio tape, vagy más néven kineziológiai tapasz.

A kineziológiai tapasz feltalálása Dr. Kase Kenzo nevéhez fűződik, aki az 1970-es években bevett merev rögzítéses gyakorlat helyett más, rugalmasabb alátámasztást nyújtó megoldást keresett  ízületi és izomsérülések kezelésére. A kinezio tape (helyes alkalmazás esetén) hasonlóan a merev kötésekhez, stabilizálja az ízületet. Nem lehetetleníti el viszont a mozgást, így segíti a sérült ízület körüli izmok munkáját és növeli az ízület mozgásterjedelmét. A kinezio tape hívei szerint a tehermentesítés és stabilizáció révén segít az ízület regenerálódásában, ugyanakkor gyorsítja a rehabilitációt az izmok szabályozott mozgásban tartása révén.

Van különbség a színek között?

A különböző színű tapaszok között nincs különbség, ugyanakkor, a színek gyógyító ereje, a színterápia szempontjából megkülönböztethetjük őket:

kék: hűsítő, gyulladágátló

narancssárga: élénkítő

piros: élénkítő, melegítő, aktivitás, energia (nyughatatlanná tehet!)

lila: méregtelenítés, kiegyenlítődés

zöld: harmónia, pihenés, nyugalom

pink: öröm, energia, optimizmus

Használhatom a kutyámon is?

A tapaszokat egyre szélesebb körben alkalmazzák állatokon is, elsősorban sportlovakon, de kutyákon is látni már. Ízületi vagy izomsérülések esetén önmagában vagy a hagyományos terápia, fizioterápia, gyógyszeres kezelés, stb. mellett segítheti a rehabilitációt. A kinezio taping kulcsa a jó diagnosztika és a megfelelő alkalmazás.

Fontos tudni, hogy bár ártani nem udunk vele, a helytelen alkalmazás biztosan nem segít a kutyánkon. Először irány az állatorvos – akár fizioterapeuta állatorvost is kereshetünk, vagy olyat, aki fizioterapeutával dolgozik együtt. Ha megvan a probléma forrása, akkor kezdhetünk kezelésbe.

Hogyan alkalmazzam?

A kinezio taping egyesek szerint nem igényel különösebb szakértelmet, „érzésre” is alkalmazható. Emellett szól az is, hogy nem okozunk nagyobb bajt, ha rosszul „ragasztgatunk”. Ugyanakkor, ha belegondolunk, könnyű belátni, hogy az ízület, izom megfelelő rögzítéséhez nem ártanak az alapos anatómiai ismeretek: melyik ízület milyen irányban mozog, melyik izom hol tapad, stb. Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy az állatorvosi diagnózissal együtt szakember segítségével alkalmazzuk a terápiának ezt a módját.

Mikor nem alkalmazható?

Ne alkalmazzuk a kineziológiai tapaszt diagnózis nélkül, illetve olyan sérülésekre, amelyek esetében merev rögzítésre, más terápiára, műtétre van szükség! Ne használjuk nyílt sérülésen, a bőr betegsége esetén (allergia, hot spotok, kiütések, stb.), kialakult daganatos testrészen! Mivel a tapasz hatással van a nyirokkeringésre, vesebetegség, ödéma, légzésnehézség, szívférgesség, daganatos betegségek esetén nem biztos, hogy a használata biztonságos. Mindig kérjük ki állatorvos véleményét!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Whole Dog Journal; Kép: Photo by Maksim Goncharenok from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...