Saját KB bal
Saját KB jobb

DIY – Környezetbarát mosható törlőkendő szükség esetére

Kutyáink ízlése gyakran eltér a miénktől. Különösen, ha az illatokról beszélünk. Napon aszalódó hal vagy éppen egy lócitrom… számunkra penetráns bűz, kedvenceink számára azonban a legremekebb illat. Már belehemperegni is imádnak, és sajnos sokszor a leghevesebb ellenállás sem hoz eredményt részünkről. Mire odaérünk, már kész a baj. Ha nem akarjuk, hogy kedvencünk még órákig árassza az Eau de Büdös szagot, célszerű lehet valamilyen nedves törlőkendő gyors alkalmazása. Így csökkenthető a szag mértéke, és legalább kibírjuk kutyánk pár méteres körzetében amíg sikerül megfürdetnünk.

A legtöbb törlőkendő azonban nem éppen környezetbarát megoldás, ráadásul nem is mindig van kéznél. Az alábbi gyors és egyszerű DIY törlőkendő azonban percek alatt „elkészíthető” és meglepően hatékony az ismert „kutyaparfümökkel” szemben.

Az elkészítéshez az alábbiakra lesz szükség:
  • körülbelül 20 x 20 cm-es textilszalvéta vagy konyharuha darabok (bármilyen jó nedvszívó képességű természetes textil megteszi, akár régi textilpelenka, pamutpóló, frottír törölköző stb.)
  • almaecet vagy háztartási ecet
  • víz
  • esetleg pár csepp tiszta illóolaj, pl. levendula, kakukkfű vagy fahéj;
Kellékek:
  • egy keverőtál
  • egy nagyobb befőttes üveg vagy viaszosvászon szütyő
Elkészítés:

A keverőtálban három rész vízhez adjunk egy rész almaecetet. Ha háztartási ecetet használunk, akkor hígítsuk előbb 5%-osra, majd ezt keverjük 3:1 arányban vízzel. Ha szeretnénk illóolajat használni, akkor 1-2 cseppet deciliterenként csepegtessünk bele.

A rongydarabokat áztassuk be a folyadékba, hogy jól magába szívja. Hagyjuk állni legalább tíz percig, majd gyengéden nyomkodjuk ki. Mivel a textil mosható, így a törlőkendő mindig újrahasználható lesz, ha elkoszolódott.

A kendőket helyezzük egy befőttes üvegbe (otthoni használatra) vagy pedig egy viaszosvászon szütyőbe (ha magunkkal vinnénk). Az újrahasználható szendvics csomagoló kendők is jók erre a célra, ha kellőképpen vízállóak.

A csomagolás lényege, hogy nagyjából légmentesen záródjon és ne hagyja kiszáradni a kendőt, illetve megakadályozza, hogy az eláztassa a többi holminkat.

Egy teáskanál szódabikarbóna hozzáadásával tartósabbá tehetjük a kendőket, így hűtőben tárolva akár egy hétig is elállnak. Ha nem használtul fel őket, csak mossuk ki és áztassuk be újra az ecetes keverékbe.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Az ecetes oldat az alábbi alaprecept szerint készül: https://mybrownnewfies.com/2021/07/12/diy-dog-wipes-for-stinky-puppies-and-dogs/; Kép: Photo by Blue Bird from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...