Saját KB bal
Saját KB jobb

Ünnepi kutyakekszek Hanuka alkalmából

Hanuka, a fények ünnepe, az egyik legismertebb zsidó ünnep, amikor nyolc napon keresztül a fény, a hanukai gyertyák és a család áll a középpontban. Bár a hagyományos, nehéz hanukai édességek nem éppen a kutyáknak valók, ne feledkezzünk meg róluk sem. Szuper alkalom ez (is), hogy egy igazán ünnepi különlegességgel lepjük meg a kutyáinkat, akik nem csak ezen a nyolc napon, de az év minden napján fényt hoznak az életünkbe.

Az alábbi alaprecept egyszerűen elkészíthető és remekül eltartható. A kutyakekszek különlegessége a formájuk, amely a hanukai pörgettyű, a dreidel, ötletét követi. Ha nincs kimondottan dreidel formájú szaggatónk, akkor éles késsel is kivághatunk ki olyan formát, amely hasonlít a pörgettyű egy oldalára, majd írjuk bele a négy betű egyikét. Így akár játszhatunk is a kutyánkkal: ha gimelt húzunk a kekszesdobozból, kaphat még egyet!

A Hanuka ünnepi kutyakekszekhez az alábbi összetevőkre lesz szükséged:

18 dkg teljes kiőrlésű liszt

10 dkg zabpehely

5 púpozott ek. mogyoróvaj (sótlan, édesítetlen)

3 dl zab-, mandula- vagy más növényi tej

Elkészítés:

Első lépésként keverd el a lisztet és a zabpelyhet egy nagyobb tálban.

trenderli

Majd a meleg növényi tejben keverd el a mogyoróvajat, és apránként forgasd össze a száraz hozzávalókkal, amíg homogén, nyújtható állagú masszát kapsz. Ha úgy érzed, túl száraz, egy kicsivel több növényi tejjel lágyabbá teheted a tésztát.

Kilisztezett deszkán nyújtsd a tésztát 2-3 mm vastagságúra, majd egy éles kés vagy dreidel mintás szaggató segítségével vágj ki keksz formákat.

Sütinyomda vagy fogpiszkáló segítségével írd rá a pörgettyű oldalán található betűket a dreidel formájú sütikre, mindegyikre egyet.

Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin süsd a kekszeket 40 percig, majd hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek.

Chág számeách!


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Eredeti recept és képek: What Jew Wanna Eat; További képek: Lil’ Miss Cakes, pexels.com.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...