Saját KB bal
Saját KB jobb

A dél-afrikai elnök résztulajdonosa egy trófeavadászatot szervező cégnek

Cyril Ramaphosa, Dél-Afrika elnöke komoly részesedést kap egy cégből, mely trófeavadászatokat szervez. Sőt, saját maga tenyészt ritka állatokat, hogy pénzért eladják a kilövési jogukat.

A trófeavadászok tavaly világszerte összesen 35 000 állatot lőttek ki, 150 védett faj egyedei estek áldozatul a luxusvadászati hóbortnak. A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) több hónapos nyomozásának köszönhetően most az is kiderült, hogy a dél-afrikai elnök 50%-os részesedést kap az egyik legnagyobb vadászatot szervező cégből. Sőt, saját maga üzemeltet egy olyan farmot, ahol ritka, egzotikus állatokat tenyésztenek, melyek kilövési jogát aztán busás áron adjak el.

Mindent tagad

A PETA nyomozói leleplezték azt a Phala Phala Wildlife  nevű 4500 hektáros farmot, ahol az elnök személyesen irányítja a tenyésztési folyamatot. Ramaphosa természetesen minden vádat tagad. Az állatvédő szervezet azonban alapos és komoly nyomozást végzett, mely a Tsala Hunting Safari társaságra is kiterjedt, melynek társtulajdonosa az elnök. Hangfelvételeken rögzítették, amint a társaság menedzsere elismeri, hogy Ramaphosa 50%-ban részesedik a trófeavadászati bevételből. A Tsala weboldalán több tucat faj vadászatát hirdetik, egy zsiráf kilövését például 2800 dollárért (kb. 850 000 Ft). De lehet itt foglalni antilop, bivaly, víziló, krokodil, oroszlán, pávián vagy akár elefánt vadászatot is.

Mutáns állatokat tenyésztenek a magasabb kilövési árak miatt

Az elnök „tenyészeti” telepén kifejezetten mutáns, különleges állatokat is tenyésztenek, melyek vadászati joga sokkal több pénzt ér, mint egy átlagos példányé. Fehér és fekete impalák, arany gnú és fekete antilop is foglalható.  Egy arany gnú akár 50 000 dollárba is kerülhet egy trófeavadásznak. Az elnök irodája kiadott egy közleményt, mely szerint sem az elnöknek, sem a Phala Phala farmnak nincs érdekeltsége a trófeavadászatban, sem a Tsala Hunting Safari cégben. Szerintük a farmon a legszigorúbb természetvédelmi és vadgazdálkodási elveknek megfelelően működik. A PETA munkatársai természetesen nem fogadják el a közlemény állításait és konkrét bizonyítékokkal a kezükben tovább folytatják harcukat a korrupt és extra profitot termelő kegyetlen trófeavadászati gyakorlat ellen.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: independet.co.uk

Cover: PETA

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...