Saját KB jobb

Kutya-fizioterápia – Bálint Andrea

Nem is tudom mikor kezdődhetett, talán valami máshogy kódolódott bennem. Mióta az eszemet tudom kutyát akartam. Plüssben, élőben, műanyagban, újságból kivágva, matricán, leginkább élőben. Lévén, hogy ebben a formában nem lehetett, mindegy volt csak kutyaformája legyen, lehessen „pórázt” rátenni és mindig velem legyen. Persze nevelést is kaptak, őrizték a képzeletbeli házam, megvédtek ha támadás ért, és nagyokat játszottunk.

Szüleim részéről múló szeszélynek hitt kutyamizériám nem múlt el, sőt kiteljesedett mikor kertes házba költözésünk után egy kölyök kaukázusi juhász életünk részévé vált. Őtőle megtanultam, hogy nem elég a kutyás könyvek tartalmát ismerni, és az alapján nevelni, a kutyámat kell megismernem és neki megfelelően foglalkozni vele.

A pályaválasztás idején, bár nagyon szerettem volna, mégis úgy gondoltam nem nekem való az állatorvoslás, mert nem tudnám elviselni, ha egy állaton nem tudok segíteni. Önkéntes munkát vállaltam a HEROSZ Budapesti Állatotthonában, itt nagyon sok kutyát megismertem, tapasztaltam. Két kutyusomat is innen fogadtam örökbe, az egyiket hét hónaposan, a másikat három évesen. Igazi kihívás volt mind a kettő. A velük való munka ráébresztett arra, hogy a hozzájuk hasonló viselkedészavaros kutyákkal szeretnék foglalkozni. Csodálatos dolog, ha egy problémás kutya megnyílik, rájön, hogy a világ nem félelmekkel teli, és ebben az én munkám van.

Tanulmányaim meglehetősen széles palettát töltenek ki, azt azonban mindig is tudtam, ha elvégzem a főiskolát kutyákkal, kutyakiképzéssel akarok foglalkozni.

A sors nagyon kegyes volt hozzám, mert megtaláltam azt az utat ami ide elvezetett. Most már nem bánom, hogy anno nem vállaltam az Állatorvosi Egyetemet. Ez annak a kutya-fizioterapeuta képzésnek köszönhető amit kiváló minősítéssel elvégeztem. Csodálatos szakma, segíthetem a kutyák műtét utáni, vagy fájdalomból eredő mozgásbeli rehabilitációját. A kis páciensek pedig együttműködőek, mert tudják, jót akarok nekik.

Tanulmányaim

Tanulni könyvből is lehet, ám sokkal hasznosabb az a tudás, amit az ember a gyakorlatban szerez. Ezért kiemelném azokat a sokat megélt menhelyes kutyákat akikkel foglalkoztam, valamint megemlíteném saját makacs, akaratos Fanninkat (kaukázusi juhászunk), aki első kutyaként sok mindennel szembesített.

Kutyák a Harmadik Évezredben Kinológiai Egyesület kiképzésvezető tanfolyam

Cerberos Kutyaiskola rehabilitációs kutyakiképző (elméleti és gyakorlati téren egyaránt kimagasló tudást kaptam, fizioterapeutaként is segít a kutyák bizalmának elnyerésében)

Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság: kutya-fizioterapeuta képzés

Köszönettel tartozom mindenkinek, akik önzetlenül megosztották velem tudásuk, hogy megismerhessem az ember évszázadok óta hűséges társának viselkedését.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...