Saját KB jobb
Chipleolvasó helyek - az ország legnagyobb kutyabarát adatbázisa

Zamárdi Polgármesteri Hivatal

Chipleolvasó helyek - az ország legnagyobb kutyabarát adatbázisa
Chipleolvasó helyek – az ország legnagyobb kutyabarát adatbázisa

Zamárdi Polgármesteri Hivatal

Cím: 8621 Zamárdi, Szabadság tér 4.

Telefon: +36 30 997 0672

 

Olvasd el:

Tények és tévhitek a mikrochipről

Aki azt gondolja, hogy a kutyákba beültetett egyedi azonosító tényleg senki szemét nem szúrhatja, az nagyon téved. Ahogy mindennek, ennek az újításnak is megvannak a maga – sokszor vérre menő kritikusai. Összeszedtük, mi a tény és mi a tévhit.

A mikrochip rákot okoz

A mikrochip elleni mozgalom egyik élharcosa a neveléstudományi diplomával rendelkező Dr. Katherine Albrecht, aki objektívnek cseppet sem mondható következetésekkel próbálja bizonyítani, hogy a chip rákos elváltozásokat okoz. 2010 környékén jelent meg egy hír két kutyáról, akiknél a mikrochip beültetésének helyén, a lapockák között tumor alakult ki. Dr. Albrecht megrögzött chip ellenes, de még sosem tudta bizonyítani sem érvekkel, sem jelentős mennyiségű eset előfordulásával, hogy a daganat és a chip között egyértelmű összefüggés van.

Mikrochip - Tények és tévhitek a mikrochipről - Kutyabarát MagazinA chip elvándorol a helyéről a bőr alatt

Bár elenyésző számban előfordult ilyen, az eset a sikeres beültetésekhez képest rendkívül ritka. A gyártók ma már a chip vándorlását megakadályozó bevonatot is alkalmaznak a szerkezeten.

A chip beültetése fájdalmat okoz az állatnak

A jelenleg az ebek megjelölésére használt mikrocsipet injekciós tűvel juttatják a bőr alá – a fájdalom is akkora, mintha az állat oltást kapna. A legtöbb kutya észre sem veszi a beavatkozást. (Bár bizonyára mindenki ismer olyat, aki a fültisztításnál is képes drámajátékot előadni).

Az MRI vizsgálatnál a mikrochip a mágneses hatás miatt sérül, megszűnik megfelelően működni

Az állítás nem bizonyított, sőt: egy 2012-es tanulmányban, amelyet a Journal of the American Veterinary Medicine Association (az Amerikai Állatorvosi Szövetség folyóirata) publikált, 53 mikrochipezett kutyát vizsgáltak MRI-vel, mindegyiküknél problémamentesen végződött a teszt. A chipek olvashatósága nem mutatott hibát, a chip maga sem sérült.

Mikrochip - Tények és tévhitek a mikrochipről - Kutyabarát Magazin

A chipet idővel cserélni kell, mert lemerül vagy lejár a szavatossága

A mikrochip a leolvasó elhúzásakor rádióhullámok segítségével „adja le” az azonosítószámot. A chipben nincs elem vagy egyéb áramforrás, így lemerülni sem tud. Egyetlen módon avulhat el: ha például költözéskor vagy telefonszámunk változásakor nem kérjük adataink frissítését a rendszerben.

Mikrochip - Tények és tévhitek a mikrochipről - Kutyabarát MagazinA nyakörv plusz biléta kombináció illetve a tetoválás megoldást jelent chip nélkül is

A nyakörv éppen abban a helyzetben kerülhet le az állatról, amikor a legfontosabb szerepe lenne: ha az állat például elszökik vagy elcsavarog. A tetoválás idővel fakul, olvashatatlanná válik, ráadásul nincs regisztrálva egy mindenki számára könnyen elérhető adatbázisban sem, a tetoválás okozta fájdalommal pedig összehasonlíthatatlan a chip beültetése.

Azért a nyakörv és a biléta jelenléte mégis hasznos segítség adott helyzetben: többen közelítik meg a nyakörves kutyákat, és a bilétáról leolvasható telefonszám is meggyorsíthatja a szökevény eb hazakerülését.

További cikkeket ajánlunk a témában:

6 év után került haza Charlie, az ellopott pomerániai spicc

A mikrochip jelentősége – 2 év és 1 600 km

A chipnek köszönhetően Horvátországból került haza az eltévedt magyar kutya

(kutyabarát.hu)

Képek forrása: wikimedia
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...