Saját KB jobb

Ámor kezelése

Ahogy azt korábban hírül adtuk egyedülálló kampányt indított a TAP-PANCS Hidroterápiás Központ és a Kutyabarát.hu.  A kampány 2013. november 24-én indult a TAP-PANCS Hidroeterápiás Központban, elsőként Lucifer kezelését kezdtük meg. Már Ámor is élvezi a kezelés jótékony hatását, köszönjük a Gyömrői Árvácskák Állatotthon közreműködését.

Ámorról és előéletéről sajnos nem sokat tudunk. De annyi bizonyos, hogy kicsi, fekete, imádni való kis egyéniség, aki igényli a szeretetet és a törődést.

Ámor gerincműtéten esett át, hogy mi okból azt szintén homály fedi, hogy a műtét miatt, vagy az „elmaradt“ segítség nyújtás okán, de tolókocsival jár-kel és a hátsó lábait csak vonszolja maga után, de ez szemmel láthatóan kicsit sem rázta meg, ugyanolyan élénk mint bármely egészséges fajtársa. Mivel pontosan nem tudjuk mi is a baja, de gerincsérülése van, ezért rettentően óvatosan bánunk vele, nehogy több kárt okozzunk, mint amennyit segítünk. Az izomzata teljesen leépült, de vannak reflexei így megpróbáljuk első körben ezt kihasználva kicsit felerősíteni, majd ha már az ülésen kívül állni is tud, újra tanítjuk járni. Ezt egy kicsit nehezíti, hogy a reakciójából ítélve soha nem volt közelebbi kapcsolata a vízzel, hiszen fél és nem igazán tudja mit is kéne csinálnia, így rövid, szoktató úszással kezdjük, folyamatosan kontroll alatt tartva a pulzusát és odafigyelve, hogy ne okozzunk nagymértékű stresszt.

Nézd meg Ámor profiloldalát!

 


Általánosságban a gerincsérülésekről és kezeléseiről azt mondhatjuk, hogy hosszú időigényes folyamat, kis lépésekben tudunk haladni, nagyon körültekintőnek kell lenni.

Az úszásnál  a gerincet rögzítenünk kell mégpedig oly mértékben, hogy csak apró, finom mozgások legyenek; ennek van egy speciális fogási technikája, azonban bizonyos gerincsérüléseket még így sem kezelhetünk medencében, csakis kizárólag a  vízalatti futópadon vagy fizióterápiával. A végtagok mozgatása a reflexek ingerlésével történik.

Az egyik leggyakoribb probléma a hátágyéki porckorong sérv, amikoris a csigolyák tokja sérül vagy deformálódik, ezért a gerincvelőre és az idegpályákra nagy nyomás nehezedik, mely nagy fájdalommal jár és akár bénuláshoz is vezethet.

Tünetei: nem szívesen mozog, nehezen áll fel, púposodva közlekedik, botladozik, vizelet- és széklettartási problémák. Amennyiben ezeket a tünetegyütteseket tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, meglehet, hogy műtétre van szükség, egyéb módszerek nem alkalmazhatóak. Az észlelés és a műtét közti idő nagymértékben befolyásolja a kutya felépülését. 8 órán belül még jó esélyek vannak a gyógyulásra, 24 és 48 órán belül kiegészítendő kezelésekkel jó kilátásaink vannak, de 48 óra után jelentős mértékben csökken a felépülés esélye.

Gerinccsigolya sérülése, törése, porckorong gyulladás, daganatok és fejlődési rendellenésegek is okozhatnak bénulást. Ámor esetében valamilyen trauma, törés vagy sérülés a hátágyéki szakaszon a legvalószínübb. Az inkotinencia és széklettartási problémája a gerincsérüléséből adódik, mely a gyógyulás során akár rendbe is jöhet, hiszen ha a gerince és az idegek javulásnak indulnak, akkor a korábbi állapotok is nagy eséllyel visszatérnek. Mindenesetre egy jó példa arra, hogy hogyan tudunk kezelésen résztvenni egy inkontinenciás vagy széklettartási problémákkal küzdő kutyával.

Az inkontinencia esetében, nagyon könnyen eltudjuk kerülni az esetleges baleseteket az úgy nevezett hólyagnyomással, de először lássuk, hogy mi a betegség:

Az inkontinencia esetén a vizelet a beteg akaratától függetlenül, kontrollálatlanul távozik. A vizeletürítés történhet vizelési inger mellett, de anélkül is. E betegség, pontosabban egy másik betegség kísérő tünete, viszonylag sűrűn fordul elő gerincsérülések következményeképp. De okozhatja húgyuti fertőzés vagy fokozott vízivással járó betegség is, például cukorbetegség. Leggyakoribb oka azonban a záróizomzat gyengesége.

Kezelése:

Mindenképpen oki kezelést alkalmazzunk, amennyiben ez lehetséges. Az alap októl függően számos kezelési lehetőség adódhat. Záróizom gyengeség esetén simaizom-összehúzó készítményeket, hormonhiány esetén női nemi hormont, húgyhólyag beidegzési zavar esetén a húgyhólyag falára ható készítményeket, fejlődési rendellenesség esetén műtéti megoldást javasolhatunk.

Hogyan tudjuk kontrolláltá tenni a vizelést, amíg a betegség fenn áll?

Hólyagnyomást alkalmazunk, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy lefektetjük a kutyát az oldalára, a gazdi a kezével összenyomja a hugyhólyagot, mire a vizelet elindul, valamilyen a célra alkalmas edényt helyezünk a kutyus hugycső nyílásához, illetve ajánlatos pelenka használata is. Minél sűrűbben elvégezzük, annál kisebb az esélye a nem kívánt vizeletnek.

Széklettartási problémák kezelése:

Ámor esetében, néha előfordul széklettartási probléma is. Lehet, hogy a tolókocsiban nem tud úgy helyezkedni, hogy megfelelő legyen a perisztaltika, de az is lehet, hogy az új környezet okozta stressz fokozza. Úszás előtt minden kutyánál ellenőrizni kell, hogy ürített-e székletet. Általánosságban elmondtható, hogy nem piszkítanak a vízbe, de nyílvánvalóan betegség , stressz okozhat kellemetlen helyzeteket.

Kezelés:

Korlátozni kell a kutya területét a ház egy olyan területére, melyet mindig felügyelni tudunk.  Így bármikor láthatjuk hogy milyen problémái vannak a kutyának. Figyeljünk jelzéseire. Illetve könnyen tisztítható felületen helyezzük el higiéniai okokból, valamint a fertőzések elkerülése miatt. A túlzott perisztaltika kellemetlenségekkel jár, azonban ez a jobbik eset. Ám ezt is megtudjuk előzni, ha kontrolláljuk a székletürítést.

A székredés sokkal nagyobb veszélyeket rejt magában. Vannak házi praktikák és különböző otthon elvégezhető módszerek a széklet beindítására, ám ilyen esetben mindenképpen egyeztessünk állatorvossal. A tünetek súlyosbodásánál beöntést is szoktak alkalmazni.

A leggyakoribb kérdés, hogy ez a két betegség, tünet örökre megmarad vagy gyógyítható?

Tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a gerincsérülés javul és gyógyulni kezd, akkor az inkontinencia és széklettartás is újra a régi lesz. Viszont a betegségben érintett kutyák is teljes életet tudnak élni, megfelelő gondoskodással, mint a példa is jól mutatja, akár uszodába is tudjuk őket vinni.

 

Látó Márton (hidroterapeuta – nézd meg a profiloldalát)
TAP-PANCS Hidroterápiás Központ

 

Ámor második kezelése

Szaktanácsadóink oldala

 

Amennyiben úgy érzed, hogy Te lehetsz Ámor álomgazdija, jelentkezz nálunk, küldj egy rövid bemutatkozót, amelyben azt is leírod, hogy milyen életfeltételeket, körülményeket tudsz biztosítani neki.

Jelentkezés: Szánthó Flóra (E-mail: [email protected] vagy [email protected])

Figyelem! Személyesen ellenőrizzük le, hogy hová kerül Ámor, fenntartjuk a jogot, hogy eldöntsük kinek adjuk örökbe a kutyust! Megértéseteket köszönjük!


 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...