Saját KB jobb

Lucifer kezelése

Ahogy azt korábban hírül adtuk egyedülálló kampányt indított a TAP-PANCS Hidroterápiás Központ és a Kutyabarát.hu.  A kampány 2013. november 24-én indult a TAP-PANCS Hidroeterápiás Központban a Retriver Rescue Fajtamentő Egyesület közreműködésével, ahol elsőként a Lucifer névre hallgató fekete labrador kutyus kezelését kezdtük el.

Lucifer egy 4 éves fekete labrador kan, akit a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület hozott el hozzánk. Súlyos fokú csípődiszpláziája miatt combcsontfej resectiot végeztek el rajta még mielőtt az egyesülethez került. Az ideiglenes gazdi elmondása szerint lassú lépéseknél terheli a műtött lábát, de gyorsabb lépéseknél egyáltalán nem használja az operált lábát.

Nézd meg Lucifer profiloldalát!

A betegség: Csípődiszplázia

A labradoroknál népbetegségnek számító, de nem csak náluk előforduló csípődiszplázia az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség a nagyobb testű kutyáknál. Lényege, hogy a combcsontfej nem illeszkedik megfelelően a medencecsont izületet alkotó homorú mélyedésbe, ami az izület részleges vagy teljes ficamodásával jár. A ki-be mozduló combcsontfej porca és a medence vápájának pereme között egy idő után porckopások jönnek létre, valamint steril izületi gyulladás, porcdegeneráció, porcfelrakódás, degeneratív izületi elváltozások.

Bár az izület részleges ficamodásából eredő gyulladás is mozgászavarral járhat, az igazi fájdalmat és sántaságot a porckopások és az arthrózis (izületi elfajulás) okozhatja. Alapvetően genetikailag öröklődik a hajlam, de gyakran a gyors növekedéstől, nem megfelelő táplálás valamint a korai terhelés is szerepet játszik. A tünetek fél – egy éves korban kialakulhatnak, de a későbbiekben bármikor jelentkezhet.

A műtét: Combcsontfej resectio

Ez az egyik legrégibb és hazánkban legelterjedtebb megszüntető műtét. Súlyos porckopásokkal, illetve porcfelrakódásokkal kísért arthrózisos izületekkel rendelkező diszpláziás kutyák esetében alkalmazzuk. A műtét során a combcsontfejet eltávolítják az izületből, majd a combcsont vége és a medencevápa közé egy izom pólya csíkot ültetnek be, mely beavatkozás által egy fájdalommentes, rugalmas kapcsolat jön létre az izületet alkotó csontok között. Az így kialakított álizülettel fájdalommentes, bár az eredetihez képest korlátozottabb mozgást biztosítanak. Minél kisebb a kutya súlya és minél fejlettebb az izomzata, annál jobb a műtét hatásfoka. Itt lép be a hidroterápia, amikor az izületek terhelése nélkül tudjuk az izmokat építeni és ezzel a műtétre felkészíteni a kutyát. A műtétből való felépülési idő (kb. három hónap) alatt, az első pár hetet leszámítva, nincs szükség mozgáskorlátozásra. Ezzel szemben fontos szerepe van a műtött végtag megfelelő mozgatásának.

(Forrás: www.diszplazia.hu)

A kezelés:

A Tap-PANCS Hidroterápiás Központban nagy hangsúlyt fektetünk a szakszerű és eredményes kezelésre. Azoknak akik nálunk szeretnének gyógyulni, rendelkezniük kell érvényes oltásikönyvvel, valamint egy orvosi beutalót is ki kell tölteni, hogy minél részletesebben minél többet tudjunk meg a kutyus kórelőzményéről. Hiszen ezek garantálják a biztonságos kezelést. Például ha a páciensnek korábban bármiféle rohama volt, jobb előre tudni, hogy fel tudjunk készülni egy esetleges balesetre. Az első alkalom mindig egy konzultáció, ami során elbeszélgetünk a gazdival (ez esetben ideiglenes gazdival) a kutya szokásairól, viselkedéséről, mire hogyan reagál, mi az, ami esetlegesen felzaklatja, hogy ezzel is személyreszabottabbá tegyük a kezeléseket. Lucifernél kicsit gondban voltunk, hiszen mentett kutya lévén, nem sokat tudunk arról, pontosan milyen is ő. Majd ezt követően megnézzük hogyan reagál a vízre. Elősre szinte minden kutya meg van illetődve, még a legnagyobb úszóbajnokok is, a mellény, amit viselniük kell biztonsági szempontból, valamint a könnyebb kezelhetőségük érdekében szokatlan lehet, és egy medence élménye sem hasonlítható össze a szabadban töltött úszkálásokéval. Ha a kutyának fenntartásai vannak, akkor nem eröltetjük bele a vízbe, ezzel egy esetleges stresszes szituácót okozva, hanem megpróbáljuk becsalogatni, hogy magától jöjjön rá, ez a víz ugyanaz a víz és ugyanazokat a mókákat tartogatja, amiket a már megszokott szabad vízek esetében.

Lucifer esetében nem tudtuk, hogyan is fog viszonyulni az új helyzethez, a rengeteg idegenhez körülötte. Így az első alkalmunkon sikernek könyveltük el, hogy magától mellkasig bemerészkedett a vízbe, de nagyjából egy órás csalogatás után úgy döntöttünk, hogy a következő alkalommal folytatjuk, nehogy a „kényszerítés“ miatt rossz élményekkel távozzon. A kezelések során szeretnénk az izmait fejleszteni a műtött lábon, valamint visszaállítani a mozgástartományát és elérni, hogy rendesen használja és terhelje mind a négy lábát.

A kezelésről készített videó itt tekinthető meg.

2. alkalom:

Második alkalommal már kicsit gyorsabban haladt a vízbecsalogatás. Első lendületre mellkasig bement a rámpán, de mit is vártunk, egy labradorról van szó és jutalomfalatot tartottunk elé. Hajtotta a vére. Ha ennél egy kicsit beljebb merészkedtünk a vízbe, akkor az egyik lábát felhúzta, mint aki nem köti össze a két dolgot, hogy ha 3 lába leér, akkor a negyedik is pont annyira le fog érni. Rengeteg türelemmel (és jutalomfalattal) elértük, hogy a pihenőig bejöjjön, majd jött az áttörés és úsztunk is egy kicsit. Ez alkalommal négy lábbal és kicsit pánikolva, de úsztunk! Ha éppen hajlandó rendesen úszni, akkor szépen használja minden végtagját és higgadtan evez a medencében. Mivel ez is nagy teljesítménynek könyvelhető el az első alkalomhoz képest, nem akartuk tovább „terhelni“ Lucifer idegeit, ezért hagytuk hogy némi sikerélménnyel és kevés utálattal mehessen haza, hogy legközelebb újult erővel folytathassuk.


Látó Márton (hidroterapeuta – nézd meg a profiloldalát)
TAP-PANCS Hidroterápiás Központ

 

Szaktanácsadóink oldala

 

Amennyiben úgy érzed, hogy Te lehetsz Lucifer álomgazdija, jelentkezz nálunk, küldj egy rövid bemutatkozót, amelyben azt is leírod, hogy milyen életfeltételeket, körülményeket tudsz biztosítani neki.

Jelentkezés: Szánthó Flóra (E-mail: [email protected] vagy [email protected])

Figyelem! Személyesen ellenőrizzük le, hogy hová kerül Lucifer, fenntartjuk a jogot, hogy eldöntsük (a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesülettel közösen) kinek adjuk örökbe a kutyust! Megértéseteket köszönjük!

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...