Saját KB bal
Saját KB jobb

Meghalt Big Tim, az egyik utolsó óriásagyarú elefánt

Az óriásagyarú elefántok száma mindössze pár tucat lehet már csak, legszebb ékességük és kincsük egyben a legnagyobb veszélyt is jelenti számukra.

Az elefánt az egyetlen olyan állat, akinek az agyarai nem támadásra vagy védekezésre szolgálnak elsősorban, hanem valódi funkciójuk van. Az óriásagyarú elefántok ágakat, leveleket képesek felszedni vele a földről így  fontos funkciója van a táplálkozásban. Ezen kívül védi az ormányukat is, mellyel isznak és lélegeznek. Ezek az agyarak tehát nem dísznek nőttek az elefántokra, de az orvvadászokat ez cseppet sem érdekli. Az elefánt agyarak régóta nagyon sok pénzt érnek a fekete piacon, igazi trófeának számítanak és az ember úgy gondolja bármi áron joga van birtokolni ezt a csodálatos „tárgyat”.

A „bármi ár” ebben az esetben évi 20 ezer halott elefánt, akiknek az életét kizárólag agyaraikért oltják ki. Az óriásszarvú elefántok pedig a legveszélyeztetettebbek mind közül, hiszen csodálatos ékességgel rendelkeznek, amit minden orvvadász meg akar szerezni. Az a pár tucat példány, akik még életben maradtak, vadasparkokban és nemzeti parkokban élnek szigorú felügyelet alatt. Mivel az óriás agyarú elefántok élete van a legnagyobb veszélyben és ők élnek a legkevesebb ideig, a természet elkezdett alkalmazkodni az emberi pusztításhoz. Az elmúlt 100 év alatt megfigyelhetően egyre rövidebbre növesztik agyarukat az elefántok, így ha a még életben lévő pár tíz ilyen elefánt kihal, nagy eséllyel nem lesznek már földig érő „szuper” agyarú elefántok többé a Földön.

Folyamatosan vigyáztak rá, így maradt életben

Nagy Tim híres elefánt volt és nagy tiszteletnek örvendett Kenyában, az Amboseli Nemzeti Parkban, ahol pár nappal ezelőtt találtak rá holtan, 50 éves volt. Viszonylag magas kort élt meg és ezt elsősorban annak köszönheti, hogy szinte folyamatosan figyeltek és vigyáztak rá. Agyarai egyenként 45 kilogrammot nyomtak, mely már önmagában is egy döbbenetes szám. Ilyen agyarakkal valóban csoda, hogy túlélte az orvvadászokat, de mások figyelmét és haragját is magára vonta. Nevezetesen a nemzeti park környékén élő falusiakat és farmereket, akiknek többször is megdézsmálta termőföldjüket, ültetvényeiket. Erre is nagyon vigyáztak a vadőrök, ahogy Tim megközelített egy tiltott területet, mellyel veszélybe sodorta magát, azonnal mentek és elterelték a földről. Honnan tudták, hogy merre jár? GPS nyomkövetőt szereltek rá, így háborítatlanul tudták folyamatosan szem előtt tartani.

Big Tim kitömött teste Kenya nemzeti múzeumába kerül, így őrzik őt meg az utókor számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Fotó: onegreenplanet.com

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...