Saját KB bal
Saját KB jobb
Will Burard-Lucas

Az utolsó fotók Kenya lenyűgöző óriás agyarú elefántjáról

„Ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem, hogy létezik ilyen csodálatos elefánt a bolygónkon.”

Így nyilatkozott Will Burrard-Lucas, angol fotós, akinek olyan szerencsében volt része, hogy még halála előtt megörökíthette  az óriás agyarú elefántok közül is a legnagyobbat.

Az óriás agyarú elefántok agyara leér a földig is több mint 45 kg-osak, ezért  nagyon kedvelt és gyakori célpontjai az orvvadászoknak, így Afrikában már csak kevesebb mint 30 példány él.

A lenyűgöző fotókon az  F_MU1 néven ismert több, mint 60 éves óriás agyarú elefánt látható, aki Kenyában, Tsavoban  élt nemrég bekövetkezett haláláig. A fotó együttműködve a Kenya Wildlife Service-el 18 hónapot töltött az elefánt közelében és dokumentálta élete utolsó hónapjait.

„Ha az elefántoknak lenne királnyője, biztosan ő lett volna az.”

Will elmondása szerint, amikor először megpillantotta az elefántot egyszerűen elállt a szava.  F_MU1 sovány volt és öreg, de olyan méltóságteljesen és büszkén járt, hogy meghazudtolta korát. Az agyarai bőven leértek a földig, súrolták a talajt járás közben.

Az elefánt rengeteg orrvadász támadást túlélt, egyszer sem sikerült elejteniük a rá vadászóknak, nem tudták kioltani az életét.  A helyiek és az őt fotózó Will is egyfajta győzelemként élték meg, hogy végül természetes módon halt meg, nem egy mérgezett nyíl, lövedék vagy puskagolyó oltotta ki az életét.

Két évvel ezelőtt a Satao II nevű óriás agyarú elefánt sajnos nem volt ilyen szerencsés,  50 éves korában orvvadászok mérgezett nyíllal ejtették el és csonkolták le agyarait.

Az óriás agyarú elefántok azért ilyen ritkák manapság, mert a vadászatok során még azelőtt megölik őket, mielőtt elérik az ivarérett kort és szaporodni kezdenének. Így az óriás agyar gének hamarosan teljesen el fognak tűnni az elefánt populációból és jó eséllyel a mi nemzedékünk fogja látni ennek a csodálatos álltnak az utolsó élő példányát.

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: bbc.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...