Saját KB bal
Saját KB jobb
szarvas

Hét kiló műanyagot találtak egy halott szarvas gyomrában

Hét kilogrammnyi műanyagzacskót és más hulladékot találtak egy halott szarvas gyomrában Thaiföldön – a helyiek aggodalmuknak adtak hangot az ország folyóit, tavait, erdőit elborító hulladék miatt.

A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb műanyag felhasználója, az emberek évente átlag mintegy 3000 egyszer használatos műanyag zacskót használnak. A hulladékkal szennyezett folyókban, a part menti vizekben állatok, köztük tengeri teknősök, tengeri tehenek halnak meg, boncolásukkor kiderül, hogy műanyag halmozódik fel gyomrukban.

Illetékesek szerint a tízéves elhullott szarvasra a Bangkoktól mintegy 630 kilométerre északra fekvő Nan tartomány egyik nemzeti parkjában bukkantak. „Boncolásakor műanyag zacskókat találtak gyomrában, ez pusztulásának egyik oka ”– közölte Kriangsak Thanompun, a Khun Sathan Nemzeti Parkban lévő vadvédelmi terület igazgatója.

A műanyag zacskók között voltak levesporok zacskói, kávés zacskók, szemetes zsákok, de volt az állat gyomrában törölköző, sőt egy alsónemű is a nemzeti park által közzétett fotók tanúsága szerint.

szarvas gyomra

Az elhullott szarvasra néhány hónappal az után találtak rá, hogy egy tengeri tehénborjú elpusztult a gyomrában felhalmozódott műanyag hulladékok miatt. A Mariam nevű állatot sokan gyászolták a közösségi médiában, ahol hatalmas vita indult el arról, milyen megoldást találjanak a műanyagok mérhetetlen méretű thaiföldi felhasználásáról.

A szarvas elpusztulása egy másik tragédia. Azt mutatja, hogy komolyan kell venni a problémát és csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagot ”– hangoztatta Kriangsak, természetbarát termékek használatát sürgetve.

szarvas gyomra
szarvas

Már többször felhívtuk mi is a műanyag környezet – és állatvilág károsító hatására a figyelmet:

Műanyag zacskó helyett…

5 súlyos tévhit az óceánok műanyag szennyezéséről

Leave No Trace – a természet tiszteletének alapjai

Forrás: MTI

Képek forrása: Department of National Parks

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...