Saját KB bal
Saját KB jobb

A cápauszony leves iránti keresletnek egész cápapopulációk esnek áldozatul

Az Egyesült Államok legnagyobb cápauszony-kereskedelmi központja Floridában található. Miamiban virágzik a cápauszony-leves iránti kereslet a turisták körében, és ez a kereslet évről évre csak nő. Ennek köszönhetően komplett cápapopulációkat pusztítanak el világszerte, mely egyes fajok kihalásához vezethet. Évente több mint 100 millió cápát öl meg az ember. Van olyan cápafaj, melynek egyedszáma 90 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedekben.

A cápauszonynak szinte semmilyen tápértéke nincs, a cápa többi részét pedig az uszony eltávolítása után legtöbb esetben nem hasznosítják semmire. Ez a csonkítás és a hozzá tartozó kereskedelmi tevékenység jellegében tehát nagyban hasonlít az elefánt agyarak és az orrszarvúak szarvának kereskedelméhez. Ezt az értelmetlen pusztítást egyetlen módon lehet megállítani, vagy legalábbis csökkenteni, ha betiltják a kereskedelmét és birtoklását.

A Shark Allies szervezet hosszú évek óta küzd elkötelezetten a cápákért.  Az első fontos győzelmük 2010-ben volt, amikor Hawaii-on sikerült elfogadtatniuk azt a törvényjavaslatot, mely tiltja a cápauszonyok birtoklását és kereskedelmét. Ezután nagy lendületet vett a folyamat, hiszen rövid időn belül további 12 állam csatlakozott a tilalomhoz, valamint számos csendes-óceáni sziget is beállt a cápák mögé.

Stefanie Brendl, a Shark Allies vezetője nagyon szeretné elérni, hogy végre a cápauszony fellegvára, Miami is tiltás alá kerüljön. Jelenleg ezzel kapcsolatban két új törvényjavaslatot is benyújtottak a szenátus elé,  SB680 és a HB401 néven.

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos tiltások ma is érvényben vannak az USA-ban a cápauszonyra vonatkozóan, de ez csak arra az esetre vonatkoznak, ha a cápáról élve vágják le az uszonyát és a megcsonkított állatott szabadon engedik. Ez a tevékenység sajnos nem volt ritka, de ma már szerencsére tilos és szigorúan büntetik.  Viszont a cápa vadászatot és a megölt cápák uszonyának felhasználását valamint kereskedelmét nem tiltja semmilyen törvény, így a cápák egyáltalán nem kerültek védelem alá.

A benyújtott törvényjavaslatok elfogadását azért is sürgetik, mert Miami az egyik legnagyobb és legfontosabb tengeri kikötőként és nemzetközi kereskedelmi központként fontos, hogy minél hamarabb határozottan állást foglaljon ebben az ügyben.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org

Fotó: sharkallies

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...