Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

[FRISS] Kanadában nem tartható többé fogságban delfin és bálna

Breaking news - azaz valóban példaértékű és nagyszerű hírről számolt be az USA Today két nappal ezelőtt.

Pár héttel ezelőtt írtam arról, hogy miért kellene mindenkinek bojkottálnia a delfináriumokat  és nagyon örülök, hogy egy ilyen jó hírrel folytathatjuk a témát.

Kanadában már 2015. óta tárgyalják a „Free Willy” elnevezésű törvényt, mely az eddigi szabályozásokhoz képest minden eddiginél radikálisabb és szigorúbb döntéseket sürgetett.  Bár Kanada folyamatos célpontja az állatvédőknek az évről évre engedélyezett fókavadászatok miatt, amit most a delfinekkel és bálnákkal tettek, az bizony példaértékű.

A törvényjavaslat elfogadásával ugyanis Kanadában mostantól tilos delfinek és bálnák fogságban tartása, valamint a szórakoztató iparban való felhasználása. A törvény tiltja továbbá ezen állatok teljes körű exportját és importját. 

A jelenleg fogságban lévő állatok viszont a tulajdonosaiknál maradhatnak, így a Niagara vízesés közelében található MarineLand – Kanada utolsó ilyen jellegű parkja – a megszokott módon tovább működik, tehát az ott fogságban lévő állatokat nem rehabilitálják és a parkot nem korlátozzák a bemutatók megtartásában.  Továbbá a törvény azt is megengedi, hogy tudományos célokkal továbbra is fogságban tartható delfin és bálna. Ez pedig pont egy olyan kiskapu, amit a bálnavadászati tilalommal kapcsolatban Japán évtizedeken keresztül kihasznált.

Ebben az esetben talán abban reménykedhetünk, hogy mivel a legfontosabb dolgot – a szórakoztatóiparban való használatot – egyértelműen betiltotta a törvény, így nem lesz érdeke senkinek, hogy továbbra is fogságban tartsa ezeket  a csodálatos állatokat.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: eu.usatoday.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...