Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Hiába a szigorítás, egyre több az etikátlan állatos turizmus reklám Angliában

Bár a brit parlament egy évvel ezelőtt elfogadott egy törvényt az állatkínzást népszerűsítő turizmus reklámjainak betiltásáról, még nem lépett hatályba.

A turizmus állatokkal kapcsolatos attrakcióinak – mint például az elefántlovaglás – népszerűsítő hirdetései egyre gyakoribbak az Egyesült Királyságban. Annak ellenére, hogy már elfogadták a reklámok betiltását célzó törvényt. A törvényt több mint egy éve szavazták meg, de a végrehajtásához szükséges jogi keret még mindig nem készült el.

Duncan McNair, a Save the Asian Elephants (STAE) nevű jótékonysági szervezet alapítója elmondta, hogy 2024 első kilenc hónapjában 1201 vállalat hirdetett etikátlan elefántattrakciókat. Főként Thaiföldön, brit turistáknak. Ez a szám várhatóan meghaladja a 2022-es rekordot, amikor 1220 ilyen hirdetés jelent meg. Bár az ilyen reklámok betiltását tartalmazó törvényét már elfogadták, a minisztereknek még létre kell hozniuk egy jogszabályt, amely  pontosan részletezi a tiltott tevékenységeket. McNair szerint „az évről évre egyre romló helyzet azt mutatja, hogy egyre több felelőtlen és gátlástalan utazási vállalkozás jelenik meg, amelyeket nem korlátoz hatékony szabályozás. A törvényt késlekedés nélkül be kellene vezetni és szigorúan betartani.”

A turisták nagy része nem is gondol bele, mit támogat a jegyvásárlással

McNair, aki 2015-ben alapította a STAE szervezetet, úgy véli, hogy a turisták többsége nincs tisztában azzal, hogy milyen rosszul bánnak azokkal az elefántokkal, amelyeket turistaattrakcióként tartanak a tulajdonosai.

„Ezek az elefántok nagyon szenvednek, magányos, szomorú és fájdalmas életet élnek, és ezekre az állatokra fogsz felülni vagy szelfit készíteni velük, vagy éppenséggel focizni látod őket” – mondta McNair. „De aztán időzített bombaként viselkednek – megőrülnek.”

Egy ilyen tragédia már 2000-ben is bekövetkezett Thaiföldön. Akkor egy elefánt megtámadta a tömeget egy Nong Nooch nevű helyen Pattayában, és a 20 éves Andrea Taylor életét vesztette. Jelenleg az Egyesült Királyságban mintegy 300 olyan iroda hirdet hasonló elefántprogramokat, mint Nong Nooch. Az utazási ügynökök és túraszervezők szövetsége (ABTA) is támogatja az állatjóléti törvény célkitűzéseit. Az ABTA szerint fontos lenne összekötni a jövőbeni állatjóléti előírásokat nemzetközi akkreditációs rendszerekkel, amelyek garantálják a turisták számára a magas állatvédelmi normákat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...